Hrvati pretresaju državljane BiH

Hrvatska granična policija već neko vrijeme je pooštrila kontrole građana koji iz BiH ulaze u Hrvatsku i detaljno pregledaju dokumenta, automobile i prtljag, rekli su u Graničnoj policiji BiH.

Hrvati pretresaju državljane BiH

Kako prenosi "Glas Srpske", određenom broju putnika i vozila odbijen je ulaz u Hrvatsku, ali najčešće zbog neposjedovanja važećih putnih isprava, novčanih sredstava i drugih potrebnih stvari kao što su neposjedovanje polise osiguranja, zapisnika o oštećenju vozila i drugih potrebnih dokumenata.

Prema riječima sagovornika "Glasa Srpske" koji su prošli kontrole hrvatskih graničara, rekli su da su pooštrili kontrolu u odnosu na prethodni period, pa se, osim putnih ispava, kontrolišu i automobili, te detaljno pregleda sav prtljag.

- Prošli smo detaljnu kontrolu, putnici iz Hrvatske, Austrije, Njemačke i drugih zemalja se puno ne zadržavaju, ali vozači sa bh. tablicama prođu detaljan pregled pri ulasku u Hrvatsku - priča jedna od ogorčenih putnika Savka Marković.

Ona kaže da je bilo situacija da, kada u automobilu vozi cvijeće, na hrvatskoj strani granice mora čak i zemlju da izvadi. Mnogi građani Gradiške strahuju kako će ulaziti u Hrvatsku poslije njenog pristupanja EU, jer im još nije poznato kako će sa bh. pasošem posjećivati rodna mjesta Medare i Daruvar u Hrvatskoj.

- Svake sedmice sam išao u rodno mjesto Medare, gdje imam porodičnu kuću i sada ne znam šta da očekujem kad Hrvatska uđe 1. jula u EU, kako ću sa bh. pasošem posjetiti porodično imanje, kada su već sada pooštrili kontrole - rekao je jedan od sagovornika nastanjen u Gradišci.

Prema njegovim riječima, i prije je imao problema prilikom ulaska u Hrvatsku jer je granicu prelazio često.

- Često su me granični policajci Hrvatske pretresali do "gole kože" misleći da nešto švercujem, pa zato često ulazim u Hrvatsku - ispričao je on.

Prema riječima Granične službe BiH, na njihovoj strani granice nema neke jače kontrole i ona se obavlja na uobičajen način, ali i oni očekuju da će morati biti rigorozniji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA