Dobri rezultati bijeljinskog Tužilaštva i Okružnog suda

Ministar pravde Republike Srpske Gorana Zlatković ocijenila je da je rad bijeljinskog Tužilaštva i Okružnog suda veoma dobar, što potvrđuju rezultati rada u prošloj godini.

Dobri rezultati bijeljinskog Tužilaštva i Okružnog suda

Nakon sastanka sa glavnim tužiocem Okružnog tužilaštva Bijeljina Novakom Kovačevićem i predsjednikom Okružnog suda Radomirom Aleksićem, kome su prisustvovali i predsjednici osnovnih sudova koje pokriva bijeljinski Okružni sud, ona je istakla da je ovaj sud ažuran i da je na kraju 2012. godine imao tek 10 odsto neriješenih predmeta.

"Ovo je za svaku javnu pohvalu", rekla je Zlatkovićeva i dodala da i osnovni sudovi ostvaruju dobre rezultate i da idu ka ažurnosti koju, ipak, još nisu dostigli.

Ona je istakla da je izvršni referat poseban problem kod osnovnih sudova, jer su to referati koji su neažurni i mora se iznaći način da se sudovi rasterete tih predmeta u izvršnom postupku.

"Riječ je o predmetima o komunalnim uslugama, o plaćanju RTV takse i drugo. Samo u Osnovnom sudu u Zvorniku takvih je više od 50.000 predmeta", rekla je Zlatkovićeva.

Kada je riječ o finansijama, naglasila je ministar pravde Srpske, uštede se traže na svim pozicijama da bi se obezbijedio normalan rad i funkcionisanje pravosudnih institucija.

"Vlada Srpske uložila je mnogo u proteklom periodu kada je riječ o adaptaciji, rekonstrukciji i smještajnim kapacitetima pravosudnih institucija uopšte", rekla je Zlatkovićeva i dodala da je ovo jedan od preduslova da pravosuđe normalno funkcioniše.

Komentarišući rezultate najnovijih istraživanja o radu pravosudnih institucija, objavljene ovih dana u medijima, ona je navela da se nezadovoljstvo građana radom sudskih institucija odnosi, prije svega, na dužinu sudskih postupaka.

"Sudski postupak je postupak dvije strane iz kojih jedna uvijek izlazi nezadovoljna", istakla je Zlatkovićeva.

Prema njenim riječima, ministarstvo pravde Srpske radi na strateškom dokumentu borbe protiv korupcije i izradi akcionog plana koji će se u julu naći na sjednici Narodne skupštine Srpske.

Glavni tužilac Okružnog tužilaštva Bijeljina Novak Kovačević istakao je da je ovo tužilaštvo jedno od ažurnijih, ne samo u Srpskoj, nego i u BiH, što potvrđuju statistički podaci.

"Prošle godine ostalo nam je nezavršenih oko 200 predmeta, što za 12 tužilaca nije mnogo. U oko 30 odsto slučajeva raspisana je potjernica za raznim licima te se na njima, objektivno, dok se ta lica ne pronađu ne može ni raditi", rekao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA