Paravinja će biti izručen Zagrebu

Srbija i Hrvatska još nisu zatražile od Bosne i Hercegovine izručenje Dragana Paravinje, ali će po svemu sudeći ministar pravde BiH, koji o ovom slučaju ima konačnu reč, udovoljiti zahtevu vlasti iz Zagreba

Paravinja će biti izručen Zagrebu
Na pitanje da li će prilikom odlučivanja o ekstradiciji prevagnuti kriterijum po kome se okrivljeni izručuje državi u kojoj je učinio teže krivično delo, ili onoj koja je prva uputila zahtev, odnosno u kojoj je već izrečena presuda, Jusuf Halilagić, sekretar Ministarstva pravde BiH, za "Blic" odgovara:

- U našem zakonodavstvu to nije precizno regulisano, ali bi težina učinjenog krivičnog dela trebalo da bude odlučujuća.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Slični stav iznelo je i srpsko Ministarstvo pravde u čijem saopštenju stoji da će se saglasiti sa rešenjima evropskih konvencija po kojima se okrivljeni izručuje zemlji u kojoj je počinio teže krivično delo.

Pošto se protiv Paravinje vodi i krivični postupak pred Osnovnim sudom u Sokocu u Istočnom Sarajevu zbog pokušaja silovanja devojke u julu 2002. godine, ministar pravde BiH bi trebalo da odluči i da li će se ekstradicija obaviti posle okončanja ovog procesa, ili će okrivljeni biti izručen, a predmet ustupljen državi čiji je zahtev usvojen.

- Imamo identičnu situaciju kao što je Španija imala u slučaju Veselina Vlahovića Batka. Vlahovića je BiH tražila zbog ratnih zločina, a Srbija i Crna Gora zbog razbojništva i nasilničkog ponašanja. Španske vlasti su mogle prvo da mu sude zbog lakših dela koja je počinio na njihovoj teritoriji pa tek onda da razmatraju zahteve za ekstradiciju, ali su odlučile da ga odmah izruče Bosni i Hercegovini - kaže Halilagić.

U međuvremenu, više od 150 policajaca i vojnika Hrvatske i Slovenije, psi tragači, ronioci, interventne jedinice, vatrogasci, jedinice u kanuima i čamcima, pripadnici Gorske službe spasavanja i juče su bezuspešno pretraživali svaki deo korita reke Krke, u koju je Dragan Paravinja (47), kako je rekao policiji, bacio telo Antonije Bilić (17), koju je silovao, a nakon toga i ubio.