Kriterijumi koje trebate ispuniti da biste bili popisivač ili instruktor

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, u saradnji s Federalnim zavodom za statistiku i Republičkim zavodom za statistiku Republike Srpske objaviće sutra javni poziv za prijavu kandidata za opštinske instruktore i popisivače, saopšteno je iz ove agencije.

Kriterijumi koje trebate ispuniti da biste bili popisivač ili instruktor

Ovim javnim pozivom, popisne komisije opština i gradova pozivaju sve zainteresovane kandidate da se prijave za obavljanje poslova opštinskih instruktora i popisivača u provođenju Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine.

Zainteresovani građani mogu se prijavljivati od 11. 7. do 31. 7. 2013. godine svakog radnog dana u terminu od 10 do 15 sati tako što će lično doći u prostorije popisnih komisija opština i gradova i popuniti tipski obrazac „Prijava za sudjelovanje u Popisu".

Javni poziv će biti objavljen u medijima, na zvaničnim web stranicama statističkih institucija u BiH te na oglasnim tablama i web stranicama opština i gradova.

Više informacija Agencija za statistiku BiH, Federalni zavod za statistiku i Republički zavod za statistiku Republike Srpske objaviće 10. 7. 2013. godine.

Opštine, gradovi i Brčko Distrikt BiH će objaviti tekst javnog poziva na oglasnim tablama i drugim javnim mjestima na području svoje opštine ili grada, uključujući i svoje zvanične web stranice.

Kandidate biraju Popisne komisije lokalne samouprave, a kriteriji za izbor popisivača i opštinskih/gradskih instruktora su da je državljanin BiH, da ima najmanje 18 godina na dan kad aplicira (punoljetno lice), da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak, da ima stečeno najmanje srednje obrazovanje, da je, ako je moguće, stanovnik naseljenog mjesta ili opštine/grada - da bude raspoloživ preko dana, uveče i vikendom za posao, da posjeduje psiho-fizičke sposobnosti za obavljanje terenskog rada - i za popisivače - da ima čitak rukopis.

Prednost će imati nezaposleni, a kod popisivača važan je čitak rukopis zbog tehnologije obrade (skeniranja) popisnica.

Za potrebe Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, bit će angažovano 18.879 popisivača, a biće obučeno i dodatnih 20 posto, koji će biti angažovani u slučaju odustajanja nekog od izabranih kandidata, 2.464 opštinskih instruktora.

Svaki instruktor će biti nadležan za sedam do deset popisivača, a bit će obučeno i dodatnih 20 posto koji će biti angažovani u slučaju odustajanja.

Popisivači i instruktori koji budu učestvovali u popisu primiće naknadu za izvršene zadatke.

Popisivači će dobiti po jednom popunjenom obrascu od 1.75 do 1.95 KM u zavisnosti od područja u kojem će raditi (ruralno ili urbano), a instruktori 70 KM po popisivaču (a najniža zarada može biti 280 KM).

Kandidati za popisivače i opštinske/gradske instruktore proći će obuku nakon koje će biti testirani. Popisna komisija lokalne samouprave zatim vrši imenovanje izabranih kandidata za popisivače i opštinske/gradske instruktore i one koji će im biti zamjena.

Imenovani popisivači i instruktori potpisuju ugovor i izjavu o zaštiti povjerljivih podataka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA