Zašto je za žene važan godišnji odmor

Bez obzira gde se provodi, godišnji odmor predstavlja veliku promenu u načinu života. To je verovatno i osnovni razlog što ga svi željno iščekuju a poneki planiraju mesecima unapred.

Zašto je za žene važan godišnji odmor

Godišnji odmor omogućava oslobađanje od svakodnevnih obaveza i briga, pruža mogućnost da se duže spava i više zabavlja,da sepromeni klima ili započne dijeta, ili da se u život unese neka novina koja će osvežiti i obogatiti svakodnevni život.

Godišnji odmor je jedina prilika za duži odmor koji ženi omogućava da se potpuno opusti i posveti samoj sebi. Zato ga ne bi trebalo koristiti za renoviranje i krečenje stana, ni završavanje mnogih drugih poslova koji su se nagomilali u toku godine.

Važno je da se godišnji odmor ne provodi u kući. Oni koji ne mogu da otputuju na more, planinu ili selo trebalo bi da nastoje da dobar deo vremena provedu u obližnjim izletištima na reci ili bar bazenu i da tako izbegnu zagađenje i buku grada, kao i svakodnevne kućne poslove.

Pravi godišnji odmor predstavlja istovremeno i odmor od teške hane, neudobne odeće, pa i šminke.

S obzirom da se godišnji odmor uglavnom provodi leti, na moru i suncu, planinama, selu, što sve podrazumeva pojačanu fizičku aktivnost, potrebno je da ishrana bude zdrava i laka i prilagođena toj aktivnosti i klimatskim uslovima.

Odeća kao i obuća treba da bude praktična, udobna i laka za održavanje. To naravno ne znači da na godišnjem odmoru treba izbegavati svečane prilike i večernje izlaske, već samo da se ne treba opterećivati visokim petama i drugom haljinom za svaku priliku.

Isto tako, treba voditi računa i o tome da licu nije dovoljno da se samo preko noći odmara od šminke i da svakoj koži treba povremeno omogućiti da slobodno diše. Zato bi šminku na godišnjem odmoru, naročito preko dana, trebalo svesti na mimmum.

Morska voda i vazduh imaju lekovita svojstva

Boravak na moru treba što je moguće više iskoristiti za kupanje u morskoj.vodi. Ona predstavlja jednu od najboljih kupki koja je istovremeno i lekovita. Morska voda, pored soli sadrži mnoge druge materije koje povoljno deluju na kožu i telo.

More treba iskoristiti i za plivanje, jer je to jedan od najpogodnijih sportova koji aktivira svaki deo tela. Morski talasi, naročito pri obali, omogućavaju masažu celog tela, a hodanje kroz morsku vodu u plićaku je jedan od najboljih načina za poboljšanje cirkulacije.

Hodanje po pesku i šljunku predstavlja idealnu masažu stopala koja su najveći deo godine zarobljena čarapama i cipelama.

Boravak na moru može se iskoristiti i za bavljenje nekim od mnogobrojnih sportova na vodi, kao što su jedrenje, skijanje ili jedrenje na dasci. To ne znači da je ženama koji nisu sportski tipovi preostalo samo da leže na plaži. Naprotiv, njima je još potrebnija fizička aktivnost, pa makar to bila igra loptom ili obična šetnja.

Ne treba zaboraviti da i morski vazduh ima lekovita svojstva pa da i on, sa svoje strane, doprinosi oporavku i rekreaciji tela. Planinski vazduh je, takođe, čist i pun kiseonika pa bi odmor na planini i leti i zimi trebalo provoditi u šetnji, skijanju, planinarenju ili nekom sličnom sportu.

Pozitivno dejstvo planinskog vazduha na organizam je mnogostruko, ali je važno znati da planinsko sunce može biti isto tako jako kao i morsko, a i da se na hladnoću, kao i na vrućinu, treba postepeno navikavati.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA