Komemoracija u Srebrenici: Planirano obraćanje više zvaničnika

Organizacioni odbor za obilježavanje 18 godina od dešavanja u Srebrenici utvrdio je konačan program, odnosno imena zvaničnika koji će danas govoriti na komemoraciji u Potočarima kod Srebrenice.

Komemoracija u Srebrenici: Planirano obraćanje više zvaničnika

Potom će uslijediti recital u bivšoj Fabrici akumulatora, koja je odlukom visokog predstavnika u BiH dodijeljena memorijalnom centru, gdje će se obratiti načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković, američki ambasador u BiH Patrik Mun, predstavnik Saudijske Arabije za saradnju sa parlamentom BiH Abdulah al Harbei, te visoki predstavnik u BiH Valentin Incko. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Osim njih, govoriće i komesar za ljudska prava Savjeta Evrope Nils Muižniks, turski ministar kulture Imer Čelik, predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Denis Bećirović i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

U sakralnom dijelu Memorijalnog centra program će početi u 12.00 časova kada će prisutne delegacije položiti vijence i odati poštu nastradalima.

Od 12.30 časova počinje kulturno-duhovni program kada će se ponovo obratiti načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković, a potom će uslijediti vjerski program koji će predvoditi poglavar Islamske vjerske zajednice u BiH Husein Kavazović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Od 13.00 časova počinje vjerski obred i čitanje imena 409 identifikovanih Bošnjaka koji će, nakon tog obreda, biti ukopani u Memorijalnom centru. Sa ovim ukopom u Memorijalnom centru će biti ukupno 6.066 ukopanih, među kojima je nekoliko desetina poginulih u ratnim sukobima prije jula 1995. godine.

Time će biti obilježeno 18 godina od dešavanja u Srebrenici. Na putevima na području Srebrenice i regije Birač zabranjen je prevoz eksplozivnih materijala.

Skup u Potočarima, kao i prethodnih godina, obezbjeđivaće policija Republike Srpske u saradnji sa ostalim bezbjednosnim strukturama u BiH.

Skupština opštine Srebrenica proglasila je 11. i 12. juli ove godine, kada se obilježavaju godišnjice bošnjačkog i srpskog stradanja, neradnim danima na području ove opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA