Stros Kan pušten na slobodu

Američko pravosuđe odlučilo je da pusti na slobodu bivšeg generalnog direktora MMF Dominika Stros Kana na zahtev tužilaštva.

Stros Kan pušten na slobodu

Njujorško tužilaštvo iznelo je ozbiljne sumnje u kredibilitet hotelske sobarice koja je optužila Stros Kana za silovanje i spremaju se da traže znatno smanjenje njegove kaucije. Tokom iznenadnog desetominutnog saslušanja u sudu Menhetna u Njujorku, sudija Majkl Obus na zahtev tužilaštva je ukinuo kućni pritvor Stros Kanu. Sudija je zatražio da se Stros Kanu vrati šest miliona dolara, koliko je koštala kaucija.

Tužilaštvo nije prekinulo istragu, navodeći da "taj dosije nije još zatvoren". Sudija je zadržao Stros Kanov pasoš, ali Stros Kan sada može da napusti Njujork. Naredno saslušanje je zakazano za 18. jul. Tužioci su pokrenuli pitanje kredibiliteta tužilje u slučaju protiv Stros Kana, ne želeći da navede više detalja.

List "Njujork tajms" prvi je izvestio da su istražitelji otkrili znatna neslaganja u ženinoj priči o prošlosti, a jedan zvaničnik je listu rekao da je žena više puta lagala posle iznošenja prve optužbe 14. maja. Otkrića sadrže pitanja koja potiču iz njenog zahteva za azil i mogućih veza sa kriminalom, poput trgovine drogom i pranja novca, rekao je jedan od zvaničnika "Njujork tajmsu".

Tužilja ima 32 godine i poreklom je iz Gvineje. "Njujork tajms" je takođe izvestio da visoki tužioci i advokati bivšeg direktora MMF-a razmatraju povlačenje optužbi protiv njega. Eventualna propast slučaja protiv Stros Kana mogla bi ponovo da izazove potrese u izbornoj trci za predsednika Francuske, smatra AP.

Stros Kan, istaknuti član socijalista, do iznošenja tužbe za silovanje bio je viđen kao glavni rival predsedniku Nikoli Sarkoziju na izborima 2012. godine. Nove sumnje u tužilju bi, smatra AP, mogle da ožive nagađanja o zaveri protiv Stros Kana, usmerenoj na uništavanje njegovih izgleda za pobedu na izborima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA