Loran Fabijus: Ako treba i silom na Siriju

Međunarodna zajednica mora da reaguje silom ako se potvrdi da je režim u Siriji koristio hemijsko oružje, izjavio je francuski šef diplomatije Loran Fabijus, prenosi B92.

Loran Fabijus: Ako treba i silom na Siriju

On je zatražio hitnu istragu o navodima o jučerašnjem napadu i naveo da ako režim odbije inspekciju time "priznaje krivicu".

- U tom slučaju moralo bi da bude reakcije silom, ali se ne postavlja pitanje slanja trupa. Ukoliko SBUN ne donese odluku o mjerama, situacija može da se rješava i na druge načine - rekao je Fabijus, ne želeći da precizira koji su to načini.

Aktivisti sirijske opozicije naveli su juče da je su snage predsjednika Sirije Bašara al Asada u napadu hemijskim oružjem ubile su na stotine ljudi, što je režim oštro demantovao.

Zapadne vlade su zahtjevale momentalan pristup inspektorima da istraže nove optužbe, dok je Rusija takođe pozvala na istragu, ali je rekla da sumnja na provakciju opozicije i njenih stranih pristalica.

Sirijski aktivisti optužuju sirijsku vojsku da je upotrijebila rakete sa otrovnim bojevim glavama juče tokom intenzivnog bombardovanja pobunjeničkih područja u okolini Damaska, u oblasti Guta, navodeći da je ubijeno čak do 1.300 ljudi, među kojima ima i djece.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA