Oprez pri konzumiranju hrane i pića

Zdravstveno-sanitarni inspektor u opštini Bijeljina Radmila Gardašević poručila je građanima da u ljetnom periodu vode računa o tome gdje i šta kupuju, odnosno da ne kupuju hranu i piće izložene ispred prodavnica na trotoarima.

BIJELJINA

"Prašina, izduvni gasovi, kontakt sa životinjama i visoka temperatura utiču na kvalitet hrane i pića i zato ih ne treba kupovati na sumnjivim mjestima", ističe Gardaševićeva, navodeći da su najkritičniji proizvodi od mljevenog mesa i ostale kvarljive namirnice, kao što su kremovi, majonez, sladoled i riba.

Ona je rekla da zdravstveno-sanitarna inspekcija kontroliše hranu tokom cijele godine, ali je kontrola pojačana u ljetnim mjesecima.

"Sektor zdravstveno-sanitarne inspekcije opštine Bijeljina u ljetnom periodu pojačano radi na kontroli hrane i životnih namirnica, kao i uslova pod kojima se one proizvode, distribuišu, skladište, transportuju i nude potrošačima", dodala je Gardaševićeva.

Ona je podsjetila da su, prema Zakonu o hrani koji je na snagu stupio 2009. godine, kazne za prodaju neispravne hrane su od 6.000 do 18.000 KM. U slučaju kada hrana naruši zdravlje ljudi onaj ko prodaje tu hranu može biti krivično gonjen.