Izdato upozorenje na cunami na Novom Zelandu

Snažan zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale zabeležen je danas u Tihom okeanu, nedaleko od ostrva Kermadeks, severoistočno od Novog Zelanda, saopštio je Američki geološki zavod.

Izdato upozorenje na cunami na Novom Zelandu
Zbog ovog zemljotresa izdato je upozorenje na opasnost od cunamija na Novom Zelandu, ostrvima Kermadeks i Tongi, objavio je Američki pacifički centar za cunamije. Epicentar zemljotresa je bio 211 kilometara istočno od ostrva Raul, koji se nalazi u arhipelagu Kermadek, na dubini od samo 48 kilometara. Zemljotres se dogodio po lokalnom vremenu u četvrtak u 07:03 sati (sreda 19:03 GMT).

Centar je saopštio da je cunami visine 0,68 metara izmeren na ostrvu Raul u arhipelagu Kermadeks. Ostrvo Kermadeks nije naseljeno, osim jedne meteorološke stanice i hostela za posete naučnika.

Osobina cunamija je da raste sa udaljenošću. Kermadeks je 920 kilometara južno od Tonge, najbližeg većeg ostrva, a 1.185 kilometara severoistočno od Oklanda, Novi Zeland. Zemljotres od 7,0 do 7,9 sepeni Rihterove skale klasifikuje se kao "veliki" i može izazvati veliku štetu u velikoj oblasti. Godišnje se u svetu prosečno dogodi 18 zemljotresa te magnitude.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA