Potpisan ugovor o izgradnji postrojenja za otpadne vode

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, direktor preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Bijeljina Predrag Perković i rukovodstvo austrijske kompanije "Vatek Vabag" potpisali su danas u Banjaluci ugovor o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na području ovog grada, vrijedan više od sedam miliona evra.

Potpisan ugovor o izgradnji postrojenja za otpadne vode

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda biće izgrađeno u Velikoj Obarskoj, pri čemu će u prvoj fazi na kanalizacioni sistem biti priključeno 40.000 stanovnika Bijeljine, dok bi u naredne dvije faze proširenja tretman trebalo da obuhvati 160.000 stanovnika.

Mićić je precizirao da su navedena sredstva za realizaciju projekta donirali Švedska razvojna agencija /SIDA/ i EU. On je izrazio očekivanje da će ugovor biti ispunjen za 17 i po mjeseci, uz tri mjeseca probnog rada.

"Očekujemo da će izvođač kvalitetno uraditi postrojenje, s obzirom da već ima određene reference u BiH i Republici Srpskoj i da će nadzor nad kompletnim projektom obavljati njemačka firma", rekao je Mićić nakon potpisivanja.

On je dodao da bi se izgradnjom ovog sistema za prečišćavanje otpadnih voda zaokružio projekat kanalizacije u Bijeljini, u kojoj je do sada napravljeno četiri petine mreže.

"Napravili smo magistralni vod od grada do sistema za prečišćavanje i time bi kanalizacija za naredne dvije godine bila završena", naveo je Mićić, istakavši da će u kompletnu kanalizaciju biti uloženo nešto više od 40 miliona evra.

Potpredsjednik prodajnog odjeljenja "Vatek Vabaga" Rajnhard Novotni rekao je da će se projekat provoditi sa predtretmanom i sistemom SPR tehnologije, kako bi se iz otpadnih voda otklonilo oko 90 odsto organskog zagađenja i stabilizovao organski mulj, čijim bi se isušivanjem smanjio uticaj na životnu sredinu.

On je dodao da će projekat biti realizovan sa građevinskim partnerom kompanijom "Higra".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA