Odbijen Šešeljev zahtev za puštanje na slobodu

Sudsko veće Haškog suda odbacilo je usmeni zahtev lidera radikala Vojislava Šešelja da bude privremeno pušten na slobodu, saopšteno je danas iz Haškog tribunala.

Odbijen Šešeljev zahtev za puštanje na slobodu

U odluci je navedeno da je optuženi Šešelj 6. jula usmeno zatražio privremeno puštanje od Sudskog veća prilikom svog prvog pojavljivanja pred tim većem radi izjašnjavanja o krivici za nepoštovanje suda. Šešelj je, dalje se navodi, svoj zahtev uputio veću koje vodi proces za nepoštovanje suda "pošto verovatno neće imati nikakav kontakt sa sudskim većem u glavnom predmetu sve do završnih reči".

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pošto je pritvorski režim za optuženog uveden zbog optužbi u glavnom procesu i svaki zahtev za privremeno puštanje mora da bude podnet veću koje vodi taj, glavni predmet, Šešeljev zahtev se odbacuje, navedeno je u odluci veća koje protiv Šešelja vodi proces za nepoštovanje suda. Šešelju se u glavnom procesu sudi za zločine protiv čovečnosti, povrede ratnog prava i običaja u Vojvodini, Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1993. godine.

Lider SRS je u maju po treći put optužen za nepoštovanje suda, a u predhodna dva procesa za nepoštovanje suda, Šešelj je pravosnažno osudjen na 15 meseci, a u drugom postupku se očekuje presuda. Šešelj se dobrovoljno predao Hagu februara 2003. godine, a sudjenje mu je počelo novembra 2007. godine.