Osuđen Americkanac zbog terorističkih zavera

Amerikanac Betim Kaziu, sin imigranata iz bivše Jugoslavije, osuđen je da je planirao ubistva i obezbeđivao materijalnu podršku stranim terorističkim organizacjiama, saopštile su vlasti.

Osuđen Americkanac zbog terorističkih zavera

Kazna će mu biti izrečena 4. novembra, a mogao bi da dobije doživotni zatvor. Tužilaštvo je tvrdilo da je Kaziu (23) putovao iz Njujorka u Kairo u februaru 2009. godina kako bi vodio džihad protiv američkih snaga na Balkanu i Bliskom istoku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U Kairu je pokušao da nabavi automatsko oružje i da otputuje u Somaliju, gde bi se pridružio radikalnoj mreži Al Šebab, navedeno je u saopštenju ministarstva pravde. Kaziu je zatim otišao na Kosovo, gde je planirao napad na američke trupe stacionirane tamo, pre nego što bi se uputio u Pakistan da bi se pridružio Al Kaidi, preneo je AFP.

Prema izveštajima američkih medija, Kaziu je sin imigranata iz bivše Jugoslavije, islamske veroispovesti, a rođen je i odrastao u SAD. U avgustu 2009. godine je uhapšen na Kosovu i prebačen u pritvor pod nadzorom američkih vlasti, pod optužbom za terorizam. Prema svedočenju pred federalnim sudom u Bruklinu, Kaziu je postao radikalni islamista pod uticajem propagandnih video snimaka Al Kaide i Al Šebaba, kao i govora vođe Al Kaide u Jemenu Anvara al-Avlakija.