Britaniju drma afera prisluškivanje

Britanski parlament odlučuje da li će urednica tabloida "Njuz of d vorld" Rebeka Bruks biti saslušana pred članovima parlamenta u vezi s prisluškivanjem.

Britaniju drma afera prisluškivanje

I pored želje da se na saslušanju nađu i vlasnik medijske korporacije Rupert Merdok i njegov sin Džejms, parlament nije u mogućnosti da ih na to obaveže, imajući u vidu da su Merdokovi američki državljani. Afera koja je izbila zbog činjenice da je tabloid "Njuz of d vorld" priskuškivao više od četiri hiljade građana Velike Britanije, ne smiruje se.

Premijer Dejvid Kameron najavio je da će država preispitati umešanost medija i policije u kriminalne aktivnosti. U međuvremenu, "Njuz" korporacija odustala je od kupovine britanske satelitske televizijske mreže "Bi-Skaj-Bi", u kojoj već poseduje 39 odsto akcije. "Mislim da je ovo dobra odluka, i da kompanija 'Njuz Internešnel' prvo treba da reši probleme u kojima se našla, a ne da se bavi preuzimanjem drugih kompanija.

Ovo je dobra odluka i za građane Velike Britanije. Sada nam je najveći prioritet policijska istraga o slučaju prisluškivanja", kazao je Dejvd Kameron, premijer Velike Britanije. Britanska vlada već je suspendovala kupovinu mreže "Bi-Skaj-Bi" na neodređeno vreme posle izbijanja skandala sa prisluškivanjem, mada je nije poništila. Vest o odustajanju Roberta Merdoka je obradovala i članove opozicije.

"Ovo je pobeda za sve koji žive u ovoj zemlji, za pošteni britanski narod, koji je bio sablažnjen izdajom poverenja koje su imali u štampane medje. Volja parlamenta je jasna, volja javnosti takođe i najveći britanski medijski magnat moraće da se povinuje tome", rekao je Ed Miliband, lider laburista.

Tokom istrage u vezi sa prisluškivanjem, uhapšeno je osam osoba, među kojima i bivši direktor komunikacija premijera Dejvida Kamerona Endi Kulson, koji je jedno vreme radio kao urednik u tabloidu "Njuz of d vorld". Protiv uhapšenih još nisu podnete prijave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 20:00

    14°C
  • 23:00

    11°C
  • 02:00

    6°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

179 cm

Promjena: 2cm

Sava Jamena

310 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 16:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI