U toku košenje ambrozije

Na području opštine Bijeljina u toku je košenje ambrozije za čije je uklanjanje iz opštinskog budžeta predviđeno 58.000 KM.

U toku košenje ambrozije

Šef Odsjeka za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine opštine Bijeljina Sreten Maksimović rekao je da se ambrozija uklanja od kraja juna, te da se košenje vrši u dva navrata. "U prvom ciklusu se kosi sve, a u drugom tamo gdje se ocijeni da je potrebno ponoviti uklanjanje", rekao je Maksimović.

Košenje ambrozije obavlja bijeljinsko preduzeće "DMS kompani". Za kontrolu suzbijanja ambrozije na javnim površinama nadležna je Komunalna policija.

Prema riječima samostalnog stručnog saradnika za upravno-pravne poslove bijeljinske Komunalne policije Dejana Blagojevića, poslati su dopisi svim preduzećima koja se staraju o ovim površinama da su obavezna ukloniti ambroziju, kao i građani u privatnim posjedima.

"Kazne za pravna lica koja ne unište ambroziju iznose od 1.000 do 2.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 200 do 300 KM, a za fizička lica od 150 do 200 KM", naveo je Blagojević, dodajući da je ambrozija, na mjestima gdje su je oni registrovali, već uklonjena.

On je podsjetio da se odluka o uklanjanju ambrozije provodi od 2005. godine, a najveća koncentracija ove biljke je na zapuštenim poljoprivrednim zemljištima čiji vlasnici nisu poznati ili su odsutni.

"Najbolji efekat uklanjanja biljke je vađenje sa korijenom, ali ona ima dugu klijavost, što znači da i 40 godina može iz sjemena da proklija biljka", precizirao je Blagojević i dodao da cvjetanje ambrozije traje od sredine jula do sredine septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 05:00

    8°C
  • 08:00

    9°C
  • 11:00

    15°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

93 cm

Promjena: -2cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI