Pošte Srpske: Pošiljke čekaju novi cjenovnik

"Pošte Srpske" u narednom periodu treba da utvrde novi cjenovnik dostavljanja računa za komunalne usluge, koji je predviđen Zakonom o poštanskim uslugama RS, s obzirom da je predložena cijena od oko 0,90 KM po jednom pismu potpuno neprihvatljiva za komunalna preduzeća, potvrdio je predsjednik Udruženja javnih komunalnih preduzeća RS i direktor Komunalnog preduzeća Prijedor, Milanko Dujo.

Pošte Srpske: Pošiljke čekaju novi cjenovnik

On je rekao da je na nedavno održanom sastanku s predstavnicima "Pošta", na kojem je prisustvovao i premijer RS, Aleksandar Džombić, dogovoreno da se pronađe kompromisno rješenje i navedeni cjenovnik uskladi sa zahtjevima komunalaca.

"Prijedlog je bio da se cijene sa sadašnjih 0,99 KM smanje na 0,30 KM i nadamo se da će tako i biti jer se javna komunalna preduzeća u RS nalaze u teškoj situaciji i svako dodatno opterećenje dovelo bi do pogoršanja poslovanja", istakao je Dujo.

On je dodao da je predložena cijena dostavljanja računa preskupa i dovela bi do otpuštanja više stotina radnika, inkasanata i smanjenje naplate komunalnih usluga do 30 odsto. "Od početka godine naplata je smanjena za oko pet odsto u odnosu na isti period lani, dok je u preduzeća koja su pokušala da dostavljaju račune preko poštara naplata usluga je smanjenja čak 30 odsto. Zbog toga ne možemo da prihvatimo predloženu cijenu", istakao je Dujo.

Direktor Komunalnog preduzeća Doboj, Zlatko Žakula, kaže da će i cijena od 0,30 KM dovesti u težak položaj komunalna preduzeća koja se suočavaju s velikim poteškoćama prilikom naplate. "I u slučaju manjih cijena moraćemo da izdvajamo oko 70.000 KM godišnje samo za poštanske usluge što je veliko opterećenje u vrijeme kada se komunalna preduzeća suočavaju s krizom i kada je naplata otežana", naglasio je Žakula. U "Poštama Srpske" kažu da cijene za rezervisane poštanske usluge odobrava Vlada što znači da se utvrđuju jedinstvenim cjenovnikom usluga za sve korisnike, pa i za komunalna preduzeća.

"Cjenovnik usluga se ne donosi za pojedine korisnike, već po vrstama usluga iz razloga nediskriminacije korisnika poštanskih usluga. U nomenklaturi svojih usluga uveli smo i usluge koje se pružaju po posebnim ugovorima kao što su obavljanje više vrsta vezanih usluga, utvrđivanje načina pakovanja, rokova prenosa, uručenja pošiljaka i slično i za ove usluge se utvrđuje, odnosno ugovara cijena zavisno od spektra usluga koje korisnik zahtijeva uz primjene cijena utvrđenih cjenovnikom usluga", saopšteno je iz "Pošta".

Zakon o poštanskim uslugama RS stupio je na snagu u aprilu prošle godine i njime je predviđena obaveza dostavljanja pismonosnih pošiljaka, uključujući i račune za režije, putem poštanskog operatera, što je naišlo na negodovanje u komunalnim preduzećima. Na inicijativu Privredne komore RS pokrenut je postupak za ocjenu ustavnosti ovog zakona pred Ustavnim sudom RS, koji je utvrdio da on nije u suprotnosti sa Ustavom RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA