Danas neformalni sastanak šefova država BiH, Srbije i Hrvatske

Neformalni trilateralni sastanak članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Željka Komšića i Nebojše Radmanovića sa predsjednicima Hrvatske i Srbije, Ivom Josipovićem i Borisom Tadićem, biće održan danas na Brionima u Hrvatskoj.

Danas neformalni sastanak šefova država BiH, Srbije i Hrvatske

Riječ je o prvom takvom sastanku šefova država BiH, Srbije i Hrvatske, a pretpostavlja se da će se razgovarati o situaciji u regionu i euroatlanskim integracijama, posebno u svjetlu činjenice da je Hrvatska nedavno završila pregovore o članstvu u EU i da je čeka potpisivanje pristupnog ugovora do kraja godine.

Iako susret ima neformalni karakter, a teme razgovora nisu objavljene, čelnici tri države razgovaraće sasvim sigurno i o otvorenim pitanjima koja opterećuju odnose država. Iz kabineta hrvatskog predsjednika saopšteno je da će poslije sastanka učesnici u 13.00 sati dati izjave za novinare.

U hrvatskoj javnosti se ocjenjuje da je završetkom pregovora o pristupanju EU uloga Hrvatske postala mnogo važnija i odgovornija, a njen predsjednik se nameće kao lider u regionu, što se potvrđuje i time što će biti domaćin prvog trilateralnog sastanka šefova država Srbije, BiH i Hrvatske.

U posljednjih godinu i po održano je nekoliko sličnih susreta, ali nikad u ovom sastavu. Predsjednik Srbije s članovima Predsjedništva BiH sastao se u Karađorđevu, a na tom sastanku je bio i turski predsjednik Adbulah Gul.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA