Zbog Putina, bez dodele nagrade "Kvadriga"

Odbor za dodelu nagrade "Kvadriga" odustao je danas od njene dodele u ovoj godini posle posle teških kritika što će nagrada otići u ruke ruskog premijera Vladimira Putina, javili su danas nemački mediji.

Zbog Putina, bez dodele nagrade "Kvadriga"

Odbor je svoju odluku obrazložio "velikim kritikama" zbog planiranog uručenja nagrade Putinu, a bivši češki predsednik Vaclav Havel, nekadašnji dobitnik "Kvadrige", najavio je da će svoje priznanje vratiti, ukoliko bi Putin ove godine dobio tu nagradu, prenose mediji. Oni podsećaju da je do ovakve odluke Odbora za dodelu nagrade došlo samo nekoliko dana pre nemačko-ruskih vladinih konsultacija, najavljenih za ponedelljak u Hanoveru. Na njima će učestvovati ruski predsednik Dimitrij Medvedev i nemački kancelar Angela Merkel.

Putinu je nagrada "Kvadriga" trebalo da bude uručena za njegove zasluge za stabilnost nemačko-ruskih odnosa, prenisi štampa. Odluka da se Putinu dodeli nagrada naišla je na žestoke kritike, a pored Havela to su učinili i nemački političari.

Nagradu, koja se, tradicionalno, 3. oktobra, na dan ujedinjenja Nemačke, uručuje u Berlinu istaknutim ličnostima iz političkog, kulturnog i društvenog života, dobio je 2008. godine i predsednik Srbije Boris Tadić.

"Kvadrigu" je prethodnih godina dobilo niz istaknutih svetskih ličnosti, među kojima su raniji nemački kancelari Helmut Kol i Gerhard Šreder, premijeri Luksemburga i Turske Žan Klod Junker i Tajip Erdogan, predsednici Izraela, Ukrajine i Avganistana Šimon Peres, Viktor Juščenko i Hamid Karzai, švedska kraljica Silvija, slavni britanski arhitekta Ser Norman Foster i drugi.

Nagrada "Kvadriga" dobila je ime po bronzanoj skulpturi sa vrha Brandenburške kapije u Berlinu, koja prikazuje boginju pobede u kolima s četvorostrukom konjskom zapregom. Za vreme hladnog rata taj spomenik je podsećao na ideološku podeljenost sveta, a danas, piše štampa, simbolizuje borbu za jedinstvo i slogu. Nagradu dodeljuje nevladina organizacija "Radionica Nemačka" za hrabrost, vizionarstvo, demokratiju i angažman kojim, kako se navodi, svet postaje bolji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA