Opasnost od zavisnosti počinje u osnovnoj školi

Dilovanje droga počinje kod sve mlađe djece, još u uzrastu kod učiteljice, upozorila je danas dekan Farmaceutskog fakulteta u Beogradu Zorica Vujić na predavanju o izazivačima zavisnosti koje je održano u Bijeljini.

Opasnost od zavisnosti počinje u osnovnoj školi

"Droga LSD se najčešće prodaje u obliku tečnosti kojom se natapaju sličice koje zavisnik stavlja na jezik, ali te sličice skupljaju mala djeca i to stvara objektivnu opasnost da se još u uzrastu kod učiteljice započinje dilovanje ili distrubucija štetnih sredstava", rekla je Vujićeva.

Ona je upozorila da se i vodeća klupska droga, ekstazi, prodaje u obliku bombonica atraktivnih boja i oblika, sa sličicama junaka iz crtanih filmova, što dilovanje i opasnost od stvaranja zavisnosti pomjera u ranu mladost.

"Treba izbjegavati sličice, bombonice, otvorene boce pića u klubovima i treba znati da marihuana nije bezazlena, jer s njom se u 84 odsto slučajeva ulazi u svijet droge", poručila je Vujićeva mladima na predavanju u Bijeljini ono što je, kako kaže, učila i svoju djecu.

Prema njenim riječima, droge koje se najčešće javljaju na našem tržištu su marihuana, LSD, kokain, heroin, amfetamini i ekstazi, a od ove godine i razorna droga "krokodil".

"Sve droge su jednako opasne, pitanje je samo vremena koliko zavisnik može da živi uz određeno sredstvo zavisnosti, a trenutno je najopasnija "krokodil" droga koja se priprema u kućnoj radinosti i lažno prodaje zavisnicima kao da je heroin, a dovodi do raspadanja tkiva i do smrti najkasnije dvije do tri godine od početka njenog uzimanja", rekla je Vujićeva.

Ona je naglasila da djeci i mladima treba stalno ukazivati na opasnosti kako bi sami bili u stanju da prepoznaju štetne supstance i da se lakše odupru ulasku u svijet droge.

Predavanje o izazivačima zavisnosti održano je u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić", u organizaciji Psihološkog savjetovališta koje od oktobra radi u okviru Univerziteta "Bijeljina".

Rukovodilac Psihološkog savjetovališta Jelena Jovanović rekla je novinarima da tim stručnjaka na Univerzitetu radi edukacije, istraživanja, ali i lične i kontakte preko intereneta sa ljudima kojima je potrebna pomoć psihoterapeuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA