BiH prva u regionu: Poslana prva elektronska prednajava TIR karneta

  • BiH
  • 20. Jul 2011.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH započela je sa primjenom elektronske prednajave TIR karneta: TIR-EPD. Bosna i Hercegovina je tako postala prva zemlja u regionu koja je implementirala ovaj sistem.

BiH prva u regionu: Poslana prva elektronska prednajava TIR karneta

Prednost navedenog sistema je što se već pri dolasku pošiljke na granični prelaz u informacionom sistemu UIO već nalaze svi podaci sa TIR karneta. Tako se smanjuje vrijeme čekanja, a analiza rizika je podignuta na viši nivo. Konačni cilj primjene elektronske prednajave TIR karneta je da se u budućnosti potpuno ukine papirni TIR.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH je tako ispunila još jednu obavezu kad je u pitanju usklađivanje propisa i procedura iz oblasti carinske politike sa važećim propisima u EU. Podsjećamo, Evropska unija je 01.01.2009. godine donijela regulativu kojom sva vozila koja ulaze u bilo koju zemlju EU po TIR karnetu, moraju imati elektronsku prednajavu.

Ovaj dodatni modul koji omogućava primanje elektronske prednajave TIR-a, te slanje povratnih informacija informacionom sistemu IRU (Međunarodno udruženje drumskih prevoznika), razvio je Sektor za informacione tehnologije UIO u saradnji sa Sektorom za carine. Nakon što je pomenuti modul TIR-EPD prošao sve faze testiranja, dana 15.07.2011. u 18:00 h poslana je prva elektronska prednajava TIR-a.

Pošiljka je krenula iz Turske, a nosilac TIR karneta je TRANSPORTI MAN MARKET d.o.o. Kupres. Sistem je uspješno obradio poruku i poslao elektronsku obavijest o primitku iste. Roba je prešla granicu BiH 18.07.2011. oko 20:00 h na graničnom prelazu Vardište. TIR karnet je u BiH u primjeni od 01.01.2010. godine, kada se za elektronsku evidenciju koristio carinski informacioni sistem ASYCUDA.

Zbog potrebe prilagođavanja evidencije o TIR karnetu, prije svega on-line provjere validnosti TIR karneta, te slanje podataka u realnom vremenu o djelimičnom ili potpunom istovaru robe, Sektor za informacione tehnologije je u saradnji sa Sektorom za carine razvio vlastitu aplikaciju za elektronsku evidenciju TIR karneta koja je u upotrebi od 01.01.2011. godine, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA