Cilj je da se stvori stabilniji PIO

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da su promjene koje su predviđene Nacrtom zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju RS mnogobrojne i imaju cilj da se u budućnosti dobije stabilniji i sigurniji penzijski sistem.

Cilj je da se stvori stabilniji PIO

"Prioritet je da stvorimo sigurnost isplata penzija i stvaranje uslova za njihovo povećavanje. U penzijskom sistemu ostaju samo oni koji su pravo na penziju ostvarili na osnovu rada, a zakonskim izmjenama niko neće biti oštećen", pojasnio je Đokić za "Glas Srpske".

On je naveo da je novi i način obračuna penzija, gdje se umjesto dosadašnjeg koeficijenta valorizacije uvodi bod sistem, a da će Vlada RS utvrđivati vrijednost opšteg boda na osnovu mnogobrojnih parametara, a lični bod će dobiti svaki korisnik na osnovu godina staža koje ima.

Đokić je naglasio da u penzijskom sistemu ostaju samo oni koji su penzijsko pravo ostvarili na osnovu rada, ali izmjenama niko neće biti oštećen, dodajući da borci ne bi trebalo da budu oštećeni, jer će ostvarivati prava na osnovu godina staža. Prema njegovim riječima, zagarantovan penzijski osnov ostaje za porodice poginulih boraca i njihove penzije neće biti ugrožene.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 05:00

    8°C
  • 08:00

    10°C
  • 11:00

    15°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

113 cm

Promjena: -7cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI