Preispitaćemo svako radno mjesto u Fondu

Preispitaćemo svako radno mjesto u Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske i ako bude potrebno, sprovešćemo i određene dokvalifikacije i prekvalifikacije radnika da bismo napravili sistem Fonda PIO potpuno funkcionalnim i operativnim.

Preispitaćemo svako radno mjesto u Fondu

Rekao je ovo juče u intervjuu "Glasu Srpske" novoimenovani direktor Fonda PIO RS Mladen Milić. GLAS: Vlada Republike Srpske imenovala Vas je na poziciju direktora Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja RS. Šta je prvo što ćete uraditi?

MILIĆ: Planovi postoje, a oni su u vezi sa reformom penzijskog sistema. U svakom slučaju, Fond PIO će sa Vladom RS učiniti sve da se reforma, koja će sigurno biti teška i bolna, dovede do kraja, da bismo stvorili povoljnije uslove za penzionere. Fond PIO će svakako nastojati da radi u skladu sa planom i programom koji je odobren od Vlade. Uradićemo sve da ono što eventualno može da se popravi i popravimo. Nastojaćemo da sa svim zaposlenim i menadžmentom damo maksimalni doprinos da Fond funkcioniše u najboljem redu.

GLAS: Poznato je da je Fond PIO u teškoj situaciji, sa velikim akumuliranim deficitom. Kako vidite izlaz i oporavak Fonda?

MILIĆ: Da je sve kako treba, sigurno je da se reforma ne bi sprovodila. Pitanje socijalnog, odnosno penzionog sistema u svim zemljama je vrlo značajno, a vidimo da su dešavanja na finansijskom i poslovnom planu uzdrmala i mnogo jače i značajnije države. Tako da reforma jeste bolna, zahtijeva određene izmjene, a te izmjene treba da budu u funkciji prevazilaženja trenutnih problema.

GLAS: Da li će izdvajanje boraca iz Fonda PIO, kako to predviđa usvojeni Nacrt zakona o PIO, smanjiti pritisak i doprinijeti uštedama u Fondu?

MILIĆ: Svakako da će to jednim dijelom smanjiti pritisak i napraviti uštede. To neće u potpunosti smanjiti pritisak, jer ima više faktora koji utiču na stanje u penzionom sistemu, ovakvom kakav jeste. Osnov je da se mora poboljšati ambijent za privlačenje stranih investicija, bez obzira na ekonomsku situaciju u svijetu, ali i za povećanje broja zaposlenih, da bismo na neki način riješili nepovoljan odnos između aktivnih i pasivnih korisnika, odnosno između osiguranika i penzionera.

GLAS: Fond PIO posjeduje akcije velike vrijednosti u brojnim preduzećima. Sa tim akcijama ranije se nije upravljalo na ispravan način?

MILIĆ: Fond PIO je predao sav materijal o akcijama Penzijskom rezervnom fondu u martu ove godine. Oni trenutno upravljaju portfeljom Fonda PIO, imaju program restruktuiranja portfelja i akcije u nekoliko preduzeća su prodate. Upravni odbor Fonda PIO je u Skupštini Penzijskog rezervnog fonda, tako da sada na taj način Fond PIO odlučuje o akcijama.

GLAS: Planirate li promjene u rukovodstvu i organizaciji Fonda?

MILIĆ: Fond je u postupku usvajanja novog Pravilnika o radu, koji će donijeti određene promjene. Prije svega, jedan dio nadležnosti iz Fonda PIO, odnosno jedinstveni registracioni sistem, već je prebačen od januara u Poresku upravu. Preispitaćemo svako radno mjesto u Fondu PIO, napravićemo preraspodjelu tamo gdje je potrebno. Ukoliko bude potrebno sprovešćemo i određene dokvalifikacije i prekvalifikacije da bismo napravili sistem PIO potpuno funkcionalnim i operativnim.

GLAS: Radili ste kao pomoćnik direktora u Sektoru za evidentiranje prihoda u Fondu. Kakvo je punjenje Fonda, budući da poseže za grantovima i zaduženjima?

MILIĆ: Nažalost imamo poslodavce koji mjesecima ne plaćaju doprinose i mislim da je potrebno da se stvori svijest kod svih poslodavaca da plaćanje doprinosa nije dobrovoljna, nego zakonska obaveza. Prvo se to mora promijeniti, jer kad mogu da plate indirektne i druge poreze, onda u svakom slučaju treba da isto učine i sa doprinosima. Kada su u pitanju određeni poslodavci, imamo situaciju da su oni navikli da lagodno žive, svoje troškove ne smanjuju, a trenutni nedostatak nadomješćuju neplaćanjem doprinosa za PIO, zdravstveno osiguranje i dječiju zaštitu.

ANT. Nepravilnosti

GLAS: Mediji su pisali o mnogim nepravilnostima u radu Fonda. Šta ćete učiniti?

MILIĆ: Ukoliko se pokaže da je bilo nepravilnosti i ukoliko to nadležni organi dokažu, Fond PIO će se u svakom slučaju prema tome ponašati u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA