Krvavi dan kakav Norveška ne pamti, 91 mrtav u dva napada

U snažnoj eksploziji koja je juče oko 15.30 sati odjeknula nedaleko od kabineta norvšekog premijera Jensa Stoltenberga u Oslu poginulo je najmanje sedam osoba, a 15 je ranjeno.

Krvavi dan kakav Norveška ne pamti, 91 mrtav u dva napada

Nekoliko sati kasnije došlo je i do pucnjave u kampu vladajuće Radničke partije nedaleko od Osla u kojoj je ubijeno najmanje 84 osobe. Policija nije saopštila identitet napadača, ali mediji prenose da je za napade osumnjičen Norvežanin Anders Behring Breivik.

Osoba, za koju se sumnja da je odgovorna za ubistvo najmanje 84 osobe na ostrvu Utoja nedaleko od Osla, može se opisati kao hrišćanski fundamentalista, izjavio je danas zamenik šefa norveške policije Rodžer Andresen, navodeći da je još rano govoriti o motivima.

"Nemamo više informacija od onoga što smo pronašli na njegovim vebsajtovima, a što ukazuje na desničarsku orijentaciju i na to da se radi o hrišćanskom fundamentalisti", rekao je Andresen. Odgovornost za napad u Oslu preuzela je teroristička grupa "Pomagači globalnog džihada", a policija je juče uhapsila 32-godišnjeg Norvežanina pod sumnjom da je odgovoran za pucnjavu u Utoji.

Mediji su objavili da je osumnjičeni Anders Behring Breivik, koji sebe na profilu na Fejsbuku, opisuje rečima - konzervativac, hrišćanin, samac, zainteresovan za lov i igrice poput "Moderni ratovi 2"... Neimenovani policijski zvaničnik je naveo da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni izveo oba napada i da "izgleda da nije uopšte povezan sa bilo kakvom međunarodnom terorističkom organizacijom".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA