Hadžić danas pred haškim sudijama

Poslednji haški optužnenik Goran Hadžić danas će se u 16 časova prvi put pojaviti pred sudom u Hagu radi izjašnjavanja o krivici.

Hadžić danas pred haškim sudijama

Optužnica ga tereti za zločin protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja izvrštene tokom rata u Hrvatskoj od 1991. do 1993. Hadžić će u sudnicu 1 u Haškom tribunalu biti priveden iz pritvora u Sheveningenu, a u sudnici će uz njega najverovatnije biti i njegov izabrani branilac Vlada Petrović iz advokatske kancelarije Fila.

Pretpretresni sudija u predstojećem procesu protiv Hadžića, O Gon Kvon, pitaće optuženog o uslovima u pritvorskoj jedinici u koju je smešten kao i o njegovom zdravstvenom stanju. Potom će ga, upitati da se izjasni o krivici, odnosno o navodima optužnice koja ga tereti za zločin protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Ukoliko odbije da se izjasni, prema pravilima Tribunala, sudija će u zapisnik uneti da se izjasnio kao da nije kriv. Hadžić će se izjasniti po važećoj optužnici od 13. jula 2004, pošto je tužilaštvo Haškog tribunala u petak podnelo predlog sudu za potvrđivanje izmenjene i dopunjene optužnice protiv njega. Prema rečima glavnog tužioca Serža Bramerca, smisao optužnice je isti, a promene su tehničke i tiču se preciziranja njegove lične odgovornosti za pojedine zločine. Ona će da stupi na snagu tek pošto je potvrdi sud.

Hadžić se važećom - operativnom optužnicom tereti "za zajednički kriminalni poduhvat u kome su učestvovali Slobodan Milošević, Milan Babić, Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Jovica Stanišić i drugi". Optužen je za zločine u delu Istočne Slavonije, odnosno za pljačke, ubijanja, streljanja, deportacije i druga kršenja međunarodnog humanitarnog prava prema nesrpskom stanovništvu. Tu optužnicu je potpisala tadašnji glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte.

Odmah po objavljivanju optužnice 13. jula 2004. Hadžić je misteriozno nestao iz svoje kuće u Novom Sadu. Više od sedam godina bio je u bekstvu do hapšenja 20. jula, u selu Krušedol na Fruškoj Gori. Srbija ga je izručila Haškom tribunal dva dana kasnije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

12°

  • 11:00

    13°C
  • 14:00

    15°C
  • 17:00

    13°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

117 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

322 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 07:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI