Dodik: Srbima diplomatija ili nema savjeta ministara

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da RS neće prihvatiti da se pod pričom funkcionalne stvori centralizovana BiH i poručio da će budući ministar spoljnih poslova BiH biti Srbin ili neće ni biti Savjeta ministara BiH.

Dodik: Srbima diplomatija ili nema savjeta ministara

"Za RS ukupno četiri ministarstva, od kojih je jedno Ministarstvo spoljnih poslova, i možemo da idemo dalje", istakao je Dodik. On je dodao da je i međunarodnoj zajednici jasno da su zahtjevi iz RS potpuno ispravni, zbog čega nema ni većeg međunarodnog intervencionizma u formiranju vlasti.

"Sada nemaju odgovor zašto da se recimo mi odreknemo mjesta ministra spoljnih poslova, koje nam pripada. Treba li da stavimo /lidera SDP-a BiH Zlatka/ Lagumdžiju koji će pričati protiv RS po svijetu", zapitao je Dodik.

Istakavši da je jasno da je BiH izvedena zemlja, da nije suverena i da je stvar volje onih koji su unutra do kada će tako da bude, Dodik je za banjalučku štampu rekao da je sa takvom postavkom BiH logično da se vlast u zajedničkim organima formira tako što će se prihvatiti kompetentni predstavnici dva entiteta i tri naroda.

"U sva tri naroda tačno se može identifikovati ko ima predstavničku političku moć. Kod Hrvata to su dva HDZ, kod Srba su to SNSD i SDS. Mi smo neprikosnoveni predstavnici srpskog naroda koji su imali dovoljno odgovornosti da uprkos svim razlikama na unutrašnjem planu u RS napravimo platformu", rekao je Dodik.

Predsjednik RS rekao je da postoji izuzetno velika odgovornost sadašnjih političkih faktora koji predstavljaju RS, jer prihvatanje jednog političkog koncepta za uspostavljanje vlasti na nivou BiH može imati dalekosežne posljedice za srpski narod.

"Šta kada bi hipotetički povjerovali u dobre namjere Lagumdžije i pristali na njegov koncept formiranja vlasti, a da za deset godina u Federaciji BiH na vlast dođe recimo radikalna islamistička partija kojoj bi ono što uradimo danas bila politička baza. Šta onda uraditi? Јedino bi mogli da se selimo odavde, što ne želimo jer previše volimo RS, previše nam se ovdje sviđa, da bi to dozvolili", rekao je Dodik.

Ocijenivši da je BiH ''klinički mrtvac, kome ni kiseonik iz svih rezervi međunarodne zajednice ne može obezbijediti preživljavanje'', Dodik je ponovio da teritorijalni integritet BiH kao "labave zajednice" ne mora da bude sporan, ali da unutrašnji segmenti imaju toliki stepen autonomije koji nije sporan za bilo koga. "Ono što nije moguće jeste da se pod pričom funkcionalne BiH napravi centralizovana BiH. To se neće desiti", istakao je Dodik, podsjetivši da ni sva sila OHR-a nije uspjela pobjediti volju da se očuva RS.

Govoreći o spekulacijama o njegovom nezadovoljstvu radom Vlade RS, Dodik je rekao da su te priče plasirane od onih koji imaju problema sa ličnom sujetom ili rade sinhronizovano sa strukturama u Sarajevu, te dodao da ima potpuno povjerenje u premijera RS Aleksandra DŽombića, kao i ministre. "Riječ je o odgovornim ljudima i nikakve promjene se neće dešavati. Ukoliko oni koji spekulišu imaju neke sigurnije informacije iz 'vrha SNSD' od ovih, neka slobodno nastave spekulsati", poručio je Dodik.

On je, takođe, demantovao da postoje podjele unutar SNSD-a, istakavši da u stranci vlada potpuno jedinstvo. "U SNSD vlada potpuno jedinstvo, nemamo nijedan otvoren problem. Pogotovo u rukovodstvu stranke. Mi smo odgovorna i državotvorna politička partija sa jasnim ciljem očuvanje kompetencija RS", rekao je Dodik.

Govoreći o odnosima RS i Srbije, Dodik je istakao da su oni izuzetno važni i da političke faktore u toj zemlji treba upoznati u stanju u RS. "Mnogi u Srbiji ne razumiju našu poziciju. Iz potrebe da što više faktora podrži RS spreman sam sa svima razgovarati u Srbiji", rekao je Dodik i dodao da je potrebna i veća nacionalna integracija RS i Srbije, protiv čega niko ne bi trebalo da ima išta protiv, jer to nije negiranje međunarodnog kapaciteta BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA