Napeta situacija na Kosovu

Protestima Srba i pravovremenom reakcijom vlasti Srbije protekle noći je zaustavljen prvi ozbiljan pokušaj privremene administracije u Prištini da uspostavi kontrolu nad severom pokrajine, odnosno nad čitavom teritorijom Kosova i Metohije, nenajavljenim razmeštanjem specijalnih snaga Kosovske policije na administrativnim prelazima na severu, Brnjak i Jarinje.

Napeta situacija na Kosovu

Trenutno su u toku pregovori komandata Kfora Erharda Bilera i šefa pregovaračkog tima Beograda Borislava Stefanovića i ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića su u toku i odvijaju se na otvorenom u blizini blokade u Leposaviću. Kako je javio Betin izveštač, pregovori su počeli pre oko pola sata i odvijaju se na otvorenom prostoru, u blizini građana koji su blokirali maistralni put Kosovska Mitrovica - Raška, ali je nemoguće čuti šta pregovarači razgovaraju.

Stefanović je izjavio da je blizu rešenja kriza. "Blizu smo rešenja krize. Očekujem u toku prepodneva da se nađe rešenje i da se povuku specijalne jedinice policije Kosova Rosu", kazao je Stefanović agenciji Beta. Upitan o naređenju premijera Kosova da se pošalje još pripadnika Rosu ka Jarinju Stefanović je rekao da je rešenje moguće i pored toga. "Samo polako i smireno. I pored tog naređenja rešenje je moguće", naveo je Stefanović, nakon razgovora sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

Noćas, odmah po otpočinjanju akcije Kosovske policije, ka južnoj srpskoj pokrajini su se uputili ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović, a predsednik Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković su kontaktirali Evropsku komisiju, UN, južno krilo NATO, koje je zaduženo za Kfor, i druga međunarodna tela kako bi se sprečila eskalacija napetosti.

Bogdanović i Stefanović su se tokom noći u Leposaviću sastali sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom, od kojeg su tražili povratak na pređašnje stanje, odnosno povlačenje snaga Kosovske policije, poručivši da će Srbi tek potom odblokirati puteve i prekinuti proteste na severu pokrajine.

Specijalna jedinica Kosovske policije je, odlukom privremenih vlasti u Prištini, kasno sinoć upućena ka administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, preko kojih vode magistralni pravci sa Kosova i Metohije ka Raškoj i Novom Pazaru, što je izazvalo revolt srpskog stanovništva i blokade puteva na severu pokrajine. Pripadnici jedinice Kosovske policije Rosa su u ponedeljak u kasnim večernjim satima uspeli da se rasporede na prelazu Brnjak, a vozila kojima su se uputili ka Jarinju zaustavljena su zahvaljujući blokadama puta Kosovska Mitrovica- Raška koju je na dva mesta organizovalo srpsko stanovništvo.

Put je u selu Rudare, nekoliko kilometara severno od Kosovske Mitrovice, zaprečen kamionima i šljunkom koji je istovaren na drum, a u Leposaviću, oko 20 kilometara od administrativne linije, Srbi su put blokirali drvenom građom. Srbi su protest organizovali i u blizini administrativnog prelaza Brnjak, zapadno od Kosovske Mitrovice.

Predstavnici Kfora i Euleksa su tokom noći apelovali na građane da ne posežu za nasiljem, istakavši da se nesuglasice na Kosovu moraju rešavati isključivo razgovorima.

Policijske snage Euleksa su, kako bi predupredile eventualne sukobe srpskih stanovnika severnog dela Kosovske Mitrovice i Albanaca iz južnog dela grada, oko ponoći blokirale glavni most koji razdvaja grad na srpski i albanski deo, da bi sprečile eventualni sukob, a kasnije su se u oklopnim vozilima stacionirale i ispred suda u Kosovskoj Mitrovici.

"Ovo ničemu ne vodi, već samo novim podelama, novim sukobima i novom etničkom čišćenju", izjavio je Bogdanović Tanjugu po otpočinjanju akcije Kosovske policije, i dodao da je simptomatično da akciju prate i specijalne jedinice Euleksa, što ukazuje na to da je možda reč o sinhronizovanoj operaciji. U međuvremenu oglasio se i portparol misije EU na Kosovu Nikolas Hoton, koji je Tanjugu izjavio da Euleks ni na koji način nije učestvovao u pripremi i izvođenju akcije specijalnih jedinica kosovske policije.

Administracija u Prištini je pre šest dana proglasila zabranu uvoza robe iz centralne Srbije, a pokušaj zaposedanja dva administrativna prelaza na severu Kosova i Metohije je, kako navode privremene kosovske vlasti, mera koja za cilj ima sprovođenje te odluke. Ostaje neizvesno kako će se situacija nadalje razvijati, budući da je kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi izjavio da specijalci KPS neće biti povučeni sa teritorije opština Leposavić, Zvečan i Zubin Potok "sve dok ne bude postignut sporazum u vezi dva prelaza na severu Kosova".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA