Specijalci pucali, ali nisu zauzeli Brnjak

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović negirao je da su se kosovski specijalci vratili na prelaz Brnjak, ali je potvrdio da su se kod tog prelaza sukobili sa Srbima koji blokiraju put ka prelazu.

Specijalci pucali, ali nisu zauzeli Brnjak
Bogdanović je za agenciju Beta kazao da je sukob izbio kada su pripadnici specijalnih jedinica Kosova pokušali da se vrate na taj prelaz sa koga su otišli nešto pre 13 sati. Ratomir Božović, predsednik Udruženja privrednika iz Zubinog Potoka, rekao je Beti da su policajci pucali kako bi se probili do prolaza mimo Srba koji su pokušali da blokiraju put ka prelazu.

Komandant Kfora Erhard Biler uputio je jedinice na Brnjak kako bi bio uspostavljen red na tom prelazu.

Policija Kosova još se nije oglasila povodom događaja na prelazu Brnjak, a očevici navode da je u sukobu bilo i povređenih. Ministar koji se nalazi na prelazu Jarinje takođe je negirao da su kosovski specijalci, kao što je tvrdila Priština, zauzeli taj prelaz.

Na prelazu Jarinje je i šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović koji je poručio da Srbi ne treba da nasedaju na provokacije. "Bilo je pucanja, čuli smo da je ta jedinica Kosovske policije pucala na naše ljude. Jako je važno da u ovom trenutku ostanemo mirni i da imamo prave informacije", rekao je Stefanović novinarima i okupljenim Srbima.

Izvor "Vesti" u kososvkoj vladi insistira da su predstavnici Beograda i Prištine postigli usmeni dogovor o priznavanju kosovskog carinskog pečata, ali navodi da su se srpski predstavnici "predomislili" kada je dogovor trebalo formalizovati kroz potpisivanje zaključaka.

Priština insistira na implementaciji tog dogovora, zbog čega je, tvrdi izvor, kako uvela embargo na uvoz robe iz Srbije tako i poslala danas specijalne jedinice na prelaze Jarinje i Brnjak da obezbede njegovo sprovođenje. Cilj svega je, tvrde u prištinskoj Vladi, osiguravanje nastavka dijaloga.

Zamenik predsednika Opštine Zubin Potok Srđan Đurović izjavio je da pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije napuštaju i teritoriju opštine Zubin Potok, a predsednik opštine Leposavić Branko Ninić dodao je da se povlače i sa mesta gde su ih zaustavile barikade Srba na putu za prelaz Jarinje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA