Forest Gamp najveći filmski junak svih vremena

  • Džet-set
  • 25. Mar 2011.

Forest Gamp, lik iz istoimenog filma kojeg tumači Tom Henks, proglašen je za "najvećeg filmskog junaka svih vremena" u istraživanju koje su sproveli televizija Ej-Bi-Si i časopis Pipl među više od 500.000 gledalaca.

Forest Gamp najveći filmski junak svih vremena

Henks je za ovu ulogu 1995. osvojio Oskara za najboljeg glumca.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Film Roberta Zenekisa, zasnovan na romanu Vinstona Gruma, prati odrastanje glavnog junaka, prostodušnog momka, tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog veka i njegovo učešće u glavnim događajima tog vremena.

Film, koji je postigao ogroman uspeh i zaradio više od 800 miliona dolara, poznat je i po čuvenoj Gampovoj izreci "Život je kao bombonjera, nikad ne znaš šta ćeš izvući".

Iza Gampa, na drugom mestu našao se Džejms Bond, čija popularnost traje gotovo pola veka, od kada je nastao iz pera britanskog pisca Iana Fleminga. Među glumcima koji su igrali slavnog agenta 007 su Šon Koneri, Rodžer Mur, Pirs Brosnan i odnedavno Danijel Krejg.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Treću poziciju na listi najvećih filmskih junaka zauzela je Skarlet O'Hara, koju je maestralno odigrala britanska zvezda Vivijen Li u epskom spektaklu "Prohujalo sa vihorom". Lepa južnjakinja je jedini ženski lik među prvih pet na listi.

Na četvrtom mestu je stravični serijski ubica Hanibal Lektor (Entoni Hopkis), a na petom Indijana Džons (Harison Ford). Na osnovu glasanja ispitanika napravljena je i lista najomiljenijih filmova svih vremena, na kojoj je prvo mesto zauzeo "Prohujalo sa vihorom", a sledi "Čarobnjak iz Oza".

Najpopularnija replika u nekom filmu takođe dolazi iz filma "Prohujalo sa vihorom", snimljenog 1939. godine, kada Klerk Gejbl, u ulozi Reta Batlera, kaže Skarlet: "Iskreno, draga, nije me briga" (Frankly my dear, I don't give a damn).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA