Prihvaćen Obamin predlog o povećanju granice zaduživanja

Američki predsednik Barak Obama i predstavnici Kongresa postigli su danas istorijski dogovor o povećanju gornje granice državnog zaduživanja i smanjenju potrošnje.

Prihvaćen Obamin predlog o povećanju granice zaduživanja

- Želim da objavim da su lideri obe partije u oba doma Kongresa postigli sporazum o povećanju granice zaduživanja, čime je izbegnut problem koji bi mogao da ima razarajući efekat po našu ekonomiju - rekao je Obama. Američki predsednik je pozvao Senat da "uradi pravu stvar" i što pre odobri postignuti sporazum.

Obama je naveo da podizanje granice zaduživanja neće biti izvršeno brzo, kako ne bi postalo problem za krhku američku ekonomiju, dodajući da će u narednih nekoliko meseci biti napravljen detaljan plan za smanjenje potrošnje. Američki zvaničnici su, kako javlja AP, naveli da je predstavnik republikanaca Džon Boner telefonirao Obami u nedelju uveče da bi mu rekao da prihvataju dogovor. AFP javlja da je odmah posle Obamine objave o postizanju dogovora, dolar na berzi u Tokiju skočio za 78 jena.

SAD su imale rok do 2. avgusta za postizanje sporazuma o podizanju granice zaduživanja da bi mogle da nastave sa otplatom svojih kredita, što bi u suprotnom, kako su upozoravali ekonomisti, imalo katastrofalne posledice po ekonomiju. Obama je u subotu upozorio da je njegovoj zemlji "gotovo isteklo vreme" za dogovor o povećanju gornje granice državnog zaduživanja.

- Jasno je da bilo kakvo rešenje za sprečavanje tehničkog bankrota zemlje mora da ima podršku obe stranke koje su izabrane da predstavljaju američki narod- istakao je tada Obama. Obama i kongresmeni sve do nedelje nisu mogli da se dogovore oko načina smanjenja američkog duga i izbegavanja mogućnost da SAD dođu u stanje da ne mogu da nastave da ga otplaćuju.

Dve stranke već mesecima ne mogu da se dogovore o povećanju gornje granice državnog zaduživanja, koja trenutno iznosi 14,3 biliona (hiljada milijardi) dolara, kao i o velikom smanjenju potrošnje.

- Gornji limit ne odredjuje koliko još novaca možemo da potrošimo, nego nas samo ovlašćuje da platimo troškove koje smo već napravili- objasnio je američki predsednik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA