Mirno i veoma napeto

Srbi sa severa traže sprovođenje Deklaracije, prelazi pod opsadom Kfora. Otvoreni prelazi Brnjak kod Zubinog Potoka i Jarinje. Uklonjen deo barikada u selu Župče.

Mirno i veoma napeto

U selu Zupče, u opštini Zubin potok, odakle su jutros pripadnici Kfora uklonili deo barikada, trenutno je mirno, a okupljeni Srbi naveli su da se neće razići i da će čekati ishod razgovora srpskih pregovarača sa predstavnicima Kfora.

Predsednik opštine Zubin potok Slaviša Ristić rekao je za agenciju Beta da će okupljeni narod, ako ishod pregovora ne bude povoljan za Srbe, ostati na barikadama. Pripadnici portugalskog Kfora jutros oko pet sati uklonili su delove barikada u selu Zupče, na putu koji od južnog dela Kosovske Mitrovice vodi ka Ribariću. Jedno borbeno vozilo i dva džipa Kfora trenutno su 200 metara od barikade.

Kako javlja izveštač Bete, oko 10 časova tri borbena vozila Kfora došla su iz pravca Zubinog potoka do barikada. Pripadnici austrijskog Kfora fotografisali su okupljene i nakon kratkog zadržavanja otišli. Na barikadama u selu je stotinak građana, a broj ljudi se neprestano povećava. Sveštenici SPC služili su na blokadi moleban za spas srpskog naroda. Ristić je građanima kazao da pripadnici Kfora neće uspeti da zatvaranjem administrativnih prelaza i oružjem integrišu sever Kosova u kosovske institucije.

„Računaju da ćemo se umoriti, a mi im poručujemo da ćemo ostati na ovom mestu sve dok ne odustanu od te nečasne namere", rekao je Ristić i pozvao okupljene građane na jedinstvo, mir i masovnost. Kfor je juče otvorio za saobraćaj prelaze na severu Kosova, Jarinje i Brnjak, što poboljšava snabdevanje namirnicama građana tog dela Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA