CNN: Procureo reaktor 3

Tokio - CNN javlja da je moguće da je u reaktoru 3 nuklearne elektrane "Fukušima 1" došlo do neke vrste curenja nuklearnog goriva.

CNN: Procureo reaktor 3

Novi incident znači dalje širenje radijacije.

Tokijska elektroenergetska korporacija TEPCO, koja radi na održavanju nuklearke "Fukušima Daići", saopštila je danas da bi takozvano hladno gašenje svih reaktora u havarisanom postrojenju moglo da potraje mesec dana.

"Još procenjujemo štetu u postrojenju, tako da ne možemo da damo rok kada će operacije hlađenja ponovo početi. Za to bi moglo da bude potrebno mesec dana, ko zna", rekao je portparol kompanije za AFP.

Hladno gašenje reaktora nuklearne elektrane podrazumeva spuštanje unutrašnjih temperatura na nivo ispod ključanja i vraćanje sistema hladjenja na atmosferski pritisak.

Temperature u jednom od reaktora ove nedelje su u jednom trenutku dostigle 400 stepeni Celzijusa, dok su temperature u reaktorima od jedan do četiri oko ključanja, rekao je zvaničnik iz japanske Agencije za nuklearnu i industrijsku bezbednost (NISA).

Japanski ministar odbrane Tošimi Kitazava izjavio je da će američke snage obezbediti deo sveže vode koja će se upumpavati u reaktore i sudove sa potrošenim nuklearnim gorivom, što bi trebalo da počne početkom naredne nedelje.

Broj radnika u postrojenju "Fukušima" kod kojih je pronađeno da su bili izloženi dozi od preko 100 milisiverta radijacije je dostigao 17, uključujući tri radnika koja su ozračena u četvrtak, navela je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Kako se ističe u saopštenju IAEA tri radnika koja su juče bila izložena zračenju naredna četiri dana biće nadgledana u bolnici.

S druge strane, vlada u Tokiju je preporučila ljudima koji žive u krugu od 20 do 30 kilometara oko havarisanog postrojenja da dobrovoljno napuste ovu oblast, navodeći kao razlog otežan svakodnevni život zbog zastoja u snabdevanju dobara.

U međuvremenu, Organizacija za sprovođenje ugovora o opštoj zabrani nuklearnih proba (CTBTO) saopštila je da su radiaktivne čestice iz "Fukušime" već dospele do SAD i Islanda i da se očekuje da će se po celom svetu rasuti u roku od dve do tri nedelje, ističući da je reč o količinama koje nisu opasne po ljudsko zdravlje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 05:00

    5°C
  • 08:00

    5°C
  • 11:00

    5°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

89 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

357 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 16. Apr 2024. 17:00

Korona virus u Bijeljini
Ukupno slučajeva

13858 +12

Preminule osobe

351 +0

Podaci ažurirani: 06. Sep 2022.

BDBOX oglasi SVI OGLASI