Srbima stigla pomoć, Tači prihvatio dogovor sa Kforom

Tači prihvatio dogovor Kfora i predstavnika srpske vlasti. Ministar Bogdanović i Borko Stefanović predstavili predsednicima opština na severu Kosova okvirni dogovor postignut sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom. Pomoć Vlade Srbije stigla na Kosovo. Srbi u Zvečanu propustili konvoj Kfora.

Srbima stigla pomoć, Tači prihvatio dogovor sa Kforom

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović predstavili sučelnicima opština sa severa Kosova nacrt sporazuma koji jesinoć postignut sa komandatomKfora Erhardom Bilerom.

O nacrtu sporazumaStefanović iBogdanovićsu razgovaralisa predsednicima opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i načelnikom Kosovskomitrovačkog okruga.

Nakon toga predstavnici Vlade sunacrt sporazumapredstavilii odbornicima srpskih opština sa severa Kosmeta na proširenom sastanku u Zvečanu. Detalji razgovora za sada nisu poznati, a Borislav Stefanović i Goran Bogdanović uputili su se ka Leposaviću.Po izlasku sa sastanka, zamolili su okupljene novinare za strpljenje.

Stefanović je ranije izjavio da je dogovor o okončanju krize na severu Kosova moguć,posle jučerašnjegnacrta sporazuma koji je postignutsa komandantom Kfora Erhardom Bilerom."Blizu smo postizanja dogovora koji su u skladu sa pozicijom Srbije i građana severa Kosova, ali i sa očuvanjem mira i stabilnosti, kao i pregovaračkog procesa", rekao je Stefanović.

Predstavnici Vladeće detalje nacrta sporazuma razmotriti i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Prema nacrtu dogovora koji je postignut između komandanta Kfora Erharda Bilera i Borislava Stefanovića, Kfor će zadržati kontrolu nad administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje do sredine septembra.

Ukoliko bude potrebno, taj vremenski rok može biti produžen.Kfor će zadržati komandu i kontrolu nad prelazima, a vozila do 3,5 tona, kao i teretna vozila sa humanitarnim pošiljkama, uključujući hranu mogu proći nakon provere.

Blokade na putevima biće uklonjene i sloboda kretanja će biti ponovo uspostavljena, navodi se u saopštenju, uz napomenu da je za razgovore komandant Kfora imao potpuna ovlašćenja svih uključenih institucija. Sporazum će biti primenjen već narednih dana.Iako je kosovska vlada sinoć saopštila da je dogovor koji je između Kfora i Vlade Srbije neprihvatljiv, kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da je sa Bilerom postigao saglasnost o nacrtu sporazuma.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 08:00

    7°C
  • 11:00

    11°C
  • 14:00

    17°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

86 cm

Promjena: -1cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 1cm

Podaci ažurirani: 27. Apr 2024. 05:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI