Počinje Sabor trubača u Guči

Pucanjem prangija i saborskom himnom "Sa Ovčara i Kablara" danas u Guči počinje jedna od najvećih smotri izvornog narodnog stvaralaštva - 51. dragačevski sabor trubača. Centralni događaji i ove godine biće koncerti legendarnih muzičara Gorana Bregovića i Miroslava Ilića.

Počinje Sabor trubača u Guči

Na ovogodišnjem Dragačevskom saboru, osim učešća oko 1.200 članova trubačkih orkestara, folklornih i pevačkih grupa, nastupiće i sastavi Dejana Petrovića sa "Big bendom", Ekrema Mamutovića, Dragana Ignjića, kao i Bobana i Marka Markovića. Svetska zvezda Goran Bregović i njegov "Orkestar za svadbe i sahrane" nastupiće poslednjeg dana Sabora, u nedelju, 14. avgusta.

- Treću godinu moj orkestar i ja nastupamo na festivalu u Guči i nisam imao dilemu da li treba i ove godine da nastupim. Naši nastupi na Saboru u Guči veoma su posećeni, možda su čak i među najposećenijima, sa specifičnom atmosferom koju napravi publika, koja na jedan poseban način doživljava muziku koju izvodimo. Ne mislim da je došlo do prezasićenja i sviraću u Guči sve dok dobijam poziv - kaže popularni Brega u izjavi za "Press".

Legendarni Miroslav Ilić tvrdi da Guču nosi u genima, i da čak i da ne nastupa, i ove godine bi bio u Guči.

- Prošlogodišnji nastup, veliki broj mladih ljudi koji se nisu ni rodili kada su nastajali hitovi koje izvodim, daju mi za pravo da i ove godine očekujem spektakl u Guči. Guču nosim u genima, to je takoreći moj kraj i mogu se na prste jedne ruke nabrojati sabori koje sam propustio u protekle tri decenije. Pevaću sve stare hitove, a s obzirom da koncert traje sat i po, planiram da otpevam i hitove sa nove ploče, pre svega "Pesmu o pesmama", "Mani me godina" i "Reskiram" - istakao je Ilić.

Organizatori Sabora ističu da neće biti nikakvih ulaznica, sve je besplatno, osim parking-karata, koje važe svih sedam dana, za automobile koštaju 1.000, a za teretna i dostavna vozila 3.000 dinara. U Guči i susednim naseljima ima dovoljno smeštajnih kapaciteta, dok su cene kao prošle godine, od 20 do 25 evra po ležaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA