"Srpsko prelo" oduševilo Austrijance

Srpska kultura, pravoslavlje, stari zanati, očuvanje ćirilice, kao i rad na tradicionalnoj kućnoj radinosti - samo su neke od aktivnosti koje njeguje Udrženje "Beli anđeo" iz Dvorova.

"Srpsko prelo" oduševilo Austrijance

Grupa žena iz semberskog sela Dvorovi, okupljena oko Udruženja "Beli anđeo", propagira rukotvorine, običaje i jela sa područja Semberije i gostuje na međunarodnim festivalima.

Predsjednik Udruženja Radinka Todić kaže za Srnu da su planovi veliki te da su počeli gostovanjima na festivalima, poput Festivala kulturnih raznolikosti u Austriji u dvocu Burg Perholsdorf.

Na festivalu pod nazivom "Oživimo običaje i stare zanate" učestvovale su, uz brojna druga udruženja iz Srpske, u radionicama i na izložbenim štandovima tradicionalnih rukotvorina, a pripremale su i tradicionalana srpska slana i slatka jela, zimnicu i kolače.

"Ćilimi, tkanice, torbice, šalovi i odjevni predmeti, tkani na razboju, oduševili su Austrijance", ističe Todićeva.

Posebnu čar i oduševljenje posjetilaca izazvalo je "srpsko prelo" na kome se češljala i prela vuna i konoplja, plele čarape i nazuvci, heklalo i vezlo.

"Svo vrijeme pratila nas je stara izvorna pjesma, gusle i šargija, u izvođenju naše etno grupe", kaže Todićeve za Srnu.

Udruženje "Beli anđeo" imalo je priliku da promoviše i turistički potencijal Semberije i Majevice - Banju Dvorovi, Etno selo "Stanišići", "Semberski salaš", ali i manastire Svete Petke, Svetog Vasilijea Ostroškog, kao i manastir u Tavni...

Pečat na festivalsko učešće svojim izložbeni radovima i predmetima dali su i Udruženje žena sa invaliditetom "Impuls" iz Bijeljine i Udruženje žena "Jamena" iz Srbije.

Na festivalu su učestvovali i predstavnici humanitarne organizacije "Duga" iz Banjaluke, a u kulturnom dijelu nastupili su članovi KUD "Vuk Karadžić" iz Nove Topole, KUD "Mladost" iz Lebersdorfa, KUD "Mokranjac" iz Beča, etno grupa "Trag" iz Banjaluke

.Pokrovitelj manifestacije bio je predsjednik pokrajine Donja Austrija Ervin Prel.Iz Republike Srpske na Festivalu su bili prisutni ministar trgovine i turizma Maida Ibrišagić Hrustić i Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji.

Festival su posjetile i druge ugledne zvanice iz Republike Srpske, Srbije i Austrije, među kojima i Martin Šuster, gradonačelnik Perholsdorfa.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA