Severu Kosova potreban mir

Predstavnici Srba sa severa Kosova dogovorili su se s predsednikom Srbije Borisom Tadićem da će raditi na sprovođenju sporazuma koji je postignut sa Kforom.

Severu Kosova potreban mir

U saopštenju iz kabineta predsednika Srbije navodi da se da je na sastanku konstatovano i da su severnom delu pokrajine najneophodniji mir i jedinstvo, kao i da međunarodne institucije na Kosovu, Kfor i Euleks, moraju ostati statusno neutralne.

Načelnik kosovsko mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković rekao je posle sastanka sa Tadićem da su predstavnici Srba sa severa Kosova obavestili su predsednika Srbije s bezbednosnom situacijom na severu pokrajine i preneli mu da insistiraju na striktnom poštovanju Rezolucije 1244 SB UN.

On je rekao da je dogovoreno da se nastavi saradnja s međunarodnom zajednicom, da im je potvrđeno da imaju punu podršku i saradnju sa institucijama Republike Srbije i da je dogovoreno da lokalni predstavnici sa državnim vrhom rešavaju sve probleme na severu pokrajine.

Nedeljković je novinarima posle tročasovnog sastanka rekao da je sa Tadićem razgovarao i o drugim obavezama koje proističu iz privremenog sporazuma predstavnika Vlade Srbije i Kfora. On, međutim, nije precizno odgovorio na pitanje da li će biti uklonjene sve tri barikade koje drže Srbi na severu Kosova, rekavši da će svakako biti obezbeđen nesmetan saobraćaj i sloboda kretanja, na putevima gde su postavljene i kao problem naveo samo barikade u mestu Rudare.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, koji je prisustvovao razgovoru u Predsedništvu, veruje da će Srbi sa severa Kosova ukloniti barikade, jer su njihovi predstavnici na sastanku rekli da podržavaju sporazum koji je država postigla sa Kforom. Bogdanović očekuje da će lokalne vlasti na Kosovu kada sutra budu odlučivale o barikadama, odlučivanju pristupiti "trezveno, hladne glave i bez emocija".

Podsetimo, u nedelju uveče održan je sastanak predsednika Srbije Borisa Tadića i predsednika opština sa severa Kosova u zgradi Predsedništva Republike o situaciji na severu Kosova, koji je trajao tri sata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA