Ševaljević: Bankarski sistem neće pasti na koljena

Privremeni upravnik "Bobar banke" Savo Ševaljević nije optimista da će veliki akcionari do roka koji ističe u petak, 19. decembra, učiniti nešto za spas banke.

Ševaljević: Bankarski sistem neće pasti na koljena

"Mislim da su male šanse da akcionari bilo šta urade, jer su nam oni istovremeno i korisnici kredita", izjavio je Ševaljević Srni, dodavši da ni u otplati tih kredita nisu baš najsolidniji.

On kaže da će, u slučaju negativnog izjašnjavanja velikih akcionara, Agencija za bankarstvo Republike Srpske donijeti odluku o uvođenju likvidacionog postupka u "Bobar banci".

"To znači da će odmah biti isplaćeni depoziti do 50.000 KM, a depoziti preko tog iznosa ulaze u likvidacionu masu i ovi deponenti će se namirivati kako budu pristizala sredstva", pojašnjava Ševaljević.

Prema njegovim riječima, od uvođenja privremene uprave 27. decembra niko do sada nije povlačio novac sa računa u "Bobar banci", ni mali ni veliki korisnici poput Grada Trebinja, što je medijski najprisutnija priča.

"Trebinje u 'Bobar banci' ima depozit od 2,5 miliona KM, razgovarao sam o tome sa gradonačelnikom i objasnio mu da za nas svi imaju isti tretman, državne institucije, grupa građana ili amatersko društvo, novac se ne može podići", kaže Ševaljević.

On ističe da nakon uvođenja privremene uprave 27. decembra sav novac koji dospijeva na banku ima normalan tok i isplaćuje se bez zastoja, ali, ipak, preporučuje da se otvaraju računi kod drugih banaka.

"Mi moramo biti do kraja servilni, ozbiljni, da vidimo status banke, jer ako ona ode u likvidaciju uslijediće blokada i na sredstava uplaćena poslije 27. decembra", pojašnjava on.

Ševaljević ukazuje da je na vrlo pozitivan način riješena isplata penzionera, njih više od 12.000, od čega 8.000 u Federaciji BiH i više od 4.000 u Republici Srpskoj, koji su penzije primali preko "Bobar banke".

To je, kako kaže, urađeno uz veliku pomoć direktora Fonda PIO Republike Srpske Mladena Milića, pogotovo za penzionere u FBiH.

"Na vrlo kvalitetan način ćemo, ako dođe do likvidacije banke, riješiti i ove isplate do 50.000 KM, to neće biti nikakav problem, jer Agencija za osiguranje depozita ima sredstava i oni će odrediti banku preko koje će to biti isplaćeno", ističe Ševaljević.

Privremeni upravnik kaže da su po Zakonu o bankarstvu podaci o klijentima i novčanim iznosima "Bobar banke" još povjerljivi, zbog čega ne može da ih komentariše, kao ni brojne javne istupe o ovoj temi.

"Bio bih presrećan da banka ostane. Na sve moguće načine tražimo bilo kakvu mogućnost da se ona održi. Ima tu raznih varijanti", naglašava Ševaljević.

O mogućnosti da se Vlada Republike Srpske pojavi kao spas za "Bobar banku", privremeni upravnik kaže da je to stvar njene procjene i mogućnosti, te da sve relevantne podatke priukuplja Agecija za bankarstvo.

"U svakom slučaju, mislim da ne postoji nijedan građanin u Republici Srpskoj koji nije zainteresovan da banka opstane, svima je u interesu da ona živi", zaključio je Ševaljević.

Sa ogromnim iskustvom u branši, Ševaljević kaže da slučaj "Bobar banke" neće urušiti bankarski sektor u Republici Srpskoj, jer uvođenje privremene uprave znači da banka ima određenih finansijskih teškoća, što niko ne krije, nego se ti problemi rješavaju.

On je dodao da je u svakom slučaju riječ samo o prolaznom periodu.

"Bankarski sistem, bilo kako bilo, ni u jednoj državi nije mogao pasti na koljena, pa neće ni u ovoj", poručio je privremeni upravnik "Bobar banke" Savo Ševaljević u izjavi za Srnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA