Garderoba bagatela, ali kupaca nema

U buticima širom Republike Srpske “vladaju” rasprodaje odjeće i obuće i velika ljetna sniženja i do 70 odsto, ali većina stanovnika ne može sebi da priušti obnavljanje garderobe jer mnoga domaćinstva nemaju novca ni za osnovne potrepštine.

Garderoba bagatela, ali kupaca nema

Tako sa većine izloga bezuspješno "mame" veliki plakati sa natpisima "totalna rasprodaja" i "dodatna sniženja i do 70 odsto" jer prema tvrdnjama trgovaca, mali je broj kupaca koji odluče da pazare. U većini butika u Prijedoru sniženja se kreću od 30 do 70 odsto, pa se u "Bonelovim" prodavnicama pristojne kožne sandale mogu kupiti i za 29 maraka, a u susjednim prodavnicama farmerke svih brojeva od 15 do 30 maraka.

- Firmirane patike mogu da se nabave po cijeni od 45 do 78 maraka - rekao je Miladin Ećim, jedan od kupaca u Prijedoru, kojeg smo zatekli u prodavnici obuće. Prema njegovim riječima, sniženja su ipak uzaludna jer mnogi stanovnici nemaju novca. - Narod nema para ni za osnovne potrepštine. Sve je teže primanja "razvući" do kraja mjeseca, a kupujemo samo osnovne stvari i hranu.

O garderobi i novoj obući ne možemo ni da razmišljamo - istakao je Ećim i dodao da ova sniženja jedino pogoduju mladima, odnosno djeci koju treba spremiti za školu ili fakultet. I u mrkonjićkim buticima, uprkos sniženju, veoma mali broj je onih koji se odlučuju da kupe nešto, pa uglavnom razgledaju izloge. - Cijene su snižene već sedam mjeseci, ali prodaja je jako loša. Radim ovaj posao 25 godina i nikada nije bila slabija potražnja za odjevnim predmetima - rekla je vlasnica butika "Roki" u Mrkonjić Gradu Ljiljana Petrović.

Dodala je da je promet robe bio bolji čak i za vrijeme posljednjeg rata. - Imala sam tri butika, a sada samo jedan, u koji sam ubacila svu robu i snizila cijene i do 30 odsto, ali kupaca je i dalje malo - kazala je Petrovićeva. I u Trebinju, baš kao i u drugim opštinama u RS, u buticima i prodavnicama sportske opreme već nekoliko dana prisutno je sniženje.

- Cijene su snižene od 40 do 70 odsto, prije svega na ljetnu garderobu, ali čini se da je slaba vajda od toga. Da nije kupaca iz Hrvatske i Crne Gore koji su tokom ljeta u Trebinju, mogao bih da stavim ključ u bravu - kazao je jedan od vlasnika sportske opreme. S druge strane, Trebinjci se sve više odlučuju za kupovinu u prodavnicama sa "sekndhend" robom ili kod neizostavnih Kineza, dok pojedini odlaze u zapadnu Hercegovinu.

- Da čovjek sam ide u Mostar u nabavku, ne isplati se, ali nas nekoliko kada ode, onda je sve drugačije. Evo, ja sam juče kupio za pedesetak maraka odlične patike za dijete i dobio još jedne patike gratis - kazao je Dragan Milenković iz Trebinja. Nešto bolja prodaja je u najvećem gradu Srpske. - Prodaja ovih dana ide jako dobro, a najviše se kupuju ljetne majice, haljine i pantalone - istakli su u banjalučkoj Robnoj kući "Damjan". U butiku "Mango" rekli su da im prodaja snižene garderobe ovih dana ide dobro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA