Dodik: Sarajevo guta milijardu

Ogroman i neefikasan birokratski aparat BiH sa 22.000 zaposlenih, koji godišnje potroši milijardu maraka, postao je ozbiljna smetnja ekonomskom razvoju zemlje, a rasipništvo u zajedničkim institucijama nanosi veliku štetu i Republici Srpskoj.

Dodik: Sarajevo guta milijardu

Zbog ovih problema Narodna skupština RS u septembru će, na inicijativu predsjednika RS Milorada Dodika, razmatrati informaciju koliko složena i preobimna administracija BiH košta RS i kako zaštiti njene interese. Kako "Novosti" saznaju parlament RS usvojiće zaključke o neophodnosti smanjenja troškova u institucijama BiH i predložiti konkretne mjere za poboljšanje stanja, a radi jačanja finansijske pozicije RS.

- Gomilanjem brojnih institucija i agencija na nivou BiH, koje nisu bile predviđene Dejtonskim sporazumom, stvoren je biroktarski aparat koji skupo košta Srpsku i građane. Zato se parlament mora oglasiti o ovom problemu - istakao je predsjednik RS Milorad Dodik.

BiH je, po Dejtonu, trebala da ima samo tri ministarstva, a sada ih ima devet. Proces gomilanja ministarstava na nivou BiH, pod međunarodnim pritiskom, pratilo je i osnivanje više od 80 agencija, direkcija i instituta, čime je RS gubila određene dejtonske nadležnosti, a drastično je rastao birokratski aparat u Sarajevu.

Tako se došlo u situaciju da u BiH javna administracija učestvuje oko 40 odsto u javnoj potrošnji, daleko iznad evropskog prosjeka. Zato je za RS neprihvatljivo planirano povećanje budžeta institucija BiH za 2011. Savjet ministara BiH predložio je budžet od 1,028 milijardi KM, što je na nivou prošlogodišnjeg, ali je Predsjedništvo BiH, preglasavanjem srpskog člana Nebojše Radmanovića, okvir budžeta za 2011. povećalo za oko 23.789.000 KM.

- Budžet institucija BiH mora da bude smanjen za 20 odsto - rekao je Dodik. Arčenje narodnog novca posebno je vidljivo u ministarstvima odbrane i ministartsvu inostranih poslova BiH. MO BiH, na čijem čelu je funkcioner SDA Selmo Cikotić, prošle godine je na plate potrošilo čak 197,6 miliona za više od 9.000 zaposlenih i vojnika.

Za korišćenje 73 službena vozila potrošeno je više od osam miliona maraka, a revizori su uočili da se većina vozila koristi 24 časa, iako to pravo nije regulisano pravilnikom. Budžet MO za ovu godinu je 362,4 miliona KM. Srpski poslanici u parlamentu BiH, uz kritike na račun poslovanja MO BiH, ocijenili su neprihvatljivim i izvještaj o radu MIP BiH za 2010. zbog "nezakonitog finansijskog poslovanja i nepoštovanja propisa o javnim nabavkama".

- Diplomatija zemlje je stalno u funkciji ostvarivanja bošnjačkih političkih i nacionalnih ciljeva. Ministar Sven Alkalaj u kontinuitetu je kršio Ustav i zakone provodeći samovolju u MIP i određenim strukturama diplomatije zemlje na štetu RS i srpskih interesa u BiH i pri tom trošio milione - kaže za "Novosti" poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić.

Dugovi prema RS

Federacija BiH duguje RS 68 miliona maraka po osnovu raspodjele prihoda od indirektnih poreza. FBiH odbija da isplaćuje penzije za 24.000 penzionera koji su to pravo ostvarili u ovom entitetu, a sada žive u RS, čime RS, zbog isplate ovih penzija, mjesečno gubi više od devet miliona maraka. Plate poslanika u parlamentu BiH su oko 5.000 KM.

Putuju i telefoniraju

Prema podacima revizora, funkcioneri i službenici institucija BiH potrošili su za telefoniranje i poštanske usluge 10,3 miliona KM. Na putovanja su potrošili 21 milion KM. Čak 60 odsto budžeta institucija BiH trošeno je uz finansijske propuste i nedostatke. Prosječna plata u javnoj upravi u BiH je veća od hiljadu maraka, a najniža penzija u RS je 160 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

14°

  • 20:00

    14°C
  • 23:00

    12°C
  • 02:00

    9°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

196 cm

Promjena: 1cm

Sava Jamena

310 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI