Medvedev potpisao sankcije Libiji

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev potpisao je dekret kojim se pooštravaju sankcije za Libiju i omogućava sprovođenje rezolucije SB UN, koja je usvojena u martu.

Medvedev potpisao sankcije Libiji

AFP navodi da je Rusija kao članica SB UN imala obavezu da potpiše ovaj dekret, a da za sada nije poznato zašto je to učinila tek sada. U dekretu koji je Medvedev potpisao ne spominje se strana vojna intervencija u Libiji, ali se ističe da je zabranjeno libijskim avionima da koriste ruski vazdušni prostor, zamrzavaju se sredstva libijskog lidera Moamera Gadafija, njegovih najbližih rođaka i saradnika i zabranjuje im se ulazak u Rusiju.

Rusija je 17. marta, kada je Rezolucija 1973 o Libiji usvojena, odbila da glasa, iako nije upotrebila pravo veta, strahujući da bi uspostavljanje zone zabrane letova iznad Libije otvorilo put za vojnu operaciju velikih razmera. Ova rezolucija je pooštrila mere prema Libiji koja nije postupala u skladu sa prethodnom rezolucijom SB UN od februara, koju je Rusija podržala, a za čiju je primenu Medvedev potpisao dekret u martu.

Rezolucijom od februara zabranjeno je svako trgovanje oružjem sa Libijom i propisana detaljna pretraga robe koja odlazi u ovu severnoafriču zemlju ili iz nje dolazi. Pre međunarodne vazdušne kampanje u Libiji, Rusija je bila jedan od glavnih snabdevača ove zemlje oružjem, ali se sada pridružila pozivima za ostavku Gadafija.

Istovremeno, specijalni ruski izaslanik za Afriku Mihail Margelov pozvao je sve koji Libiju vide kao jedinstvenu, demokratsku, obnovljenu i suverenu zemlju da udruže napore kako bi se kriza u ovoj zemlji okončala. Margelov je istakao da je važno da što pre počnu pregovori u kojima će učestvovali svi segmenti libijske političke elite, javio je Itar-Tas s.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA