Ban Ki-mun poziva na uzdržanost na Kosovu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun je u izveštaju pripremljenom za sednicu Saveta bezbednosti koja će se održati 29. avgusta pozvao sve strane da se uzdrže od akcija koje mogu da podriju napredak načinjen u dijalogu između Beograda i Prištine.

Ban Ki-mun poziva na uzdržanost na Kosovu

„Pozivam sve strane da se uzdrže od akcija koje mogu da podriju napredak načinjen u dijalogu i dovedu do eskalacije napetosti, kao i da rade zajedno da bi se izbeglo dalje pogoršanje situacije", navodi se u izveštaju u koji je Tanjug imao uvid.

Izvestaj generalnog sekretara o Kosovu, koji će biti razmotren na redovnoj sednici SB 29. avgusta, pokriva period od 16. aprila do 15. jula, to jest pre izbijanja najnovijih incidenata. Zbog toga se ukupna situacija na severnom Kosovu u dokumentu ocenjuje kao relativno mirna, mada se ističe da su napetosti porasle pri kraju posmatranog perioda.

Lideri Srba sa severa pokrajine su izrazili zabrinutost zbog odluke kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova da svoje operacije proširi na opštine sa srpskom većinom, kroz aktivnosti ROSU. Napetosti su porasle kada je ROSU započela dnevne patrole u multietničkim oblastima na severu Kosova, kao deo napora Prištine da tamo vrši vlast, stoji u izveštaju. Beleži se da je još sredinom maja odluka istog ministarstva u Prištini da rotira sastav policijskih stanica takođe pojačala napetosti na severu. Napetosti na severu Kosova i dalje su razlog za zabinutost.

„U tom smislu, nastaviću da ističem da osetljiva pitanja u vezi sa severom Kosova mogu biti rešena samo mirnim sredstvima, na osnovu konsultacija sa svim zajednicama na terenu, a ne unilateralnim akcijama", istakao je Ban Ki-mun.

On je izrazio zadovoljstvo što se dijalog između Beograda i Prištine intenzivno nastavio u tom periodu, i što je imao prve konkretne rezultate i pozvao članice Saveta bezbednosti UN da i dalje ohrabruju strane da čine napore i u dobroj veri se pozabave preostalim izazovima.

U izveštaju se pozdravljaju dogovori na planu slobode kretanja, matičnih knjiga i fakultetskih diploma, i pozvaju Beograd i Prištinu da se u potpunosti angažuju na njihovoj primeni. Moje je čvrsto uverenje da taj dijalog ima potencijal da premosti razlike između strana i reši niz pitanja koja pogađaju živote ljudi na terenu, ocenio je Ban Ki-mun.

Primećujući da obe strane nailaze na protivljenje zbog tog angažmana, generalni sekretar UN izražava uverenje da će pozitivne posledice dogovora, kada budu primenjene, dovesti do šireg razumevanja koristi koje mogu proizaći iz dijaloga. UN ostaju privržene svojoj podršci ulozi Evropske unije u dijalogu, i spremne da pruže stručnu pomoć, naglašava se u izveštaju.

Generalni sekretar UN je podsetio da su kosovske vlasti potvrdile spremnost da sarađuju sa istragom o navodima iz izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima i pozdravile formiranje specijalnog tima Euleksa sa takvim zadatkom, koji će postati operativan do kraja leta. Taj tim će biti lociran u Briselu ili Prištini, a rad na tom procesu je u podmakloj fazi, navodi se u izveštaju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA