Abas u BiH traži podršku za palestinsko članstvo u UN

  • BiH
  • 15. Aug 2011.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas doputovao je danas u radnu posjetu Bosni i Hercegovini, gdje će zatražiti podršku za napore Palestinaca da dobiju članstvo u Ujedinjenim nacijama.

Abas u BiH traži podršku za palestinsko članstvo u UN

Palestinski ambasador u Sarajevu Haled Al Atraš izjavio je da će razgovori Abasa sa zvaničnicima BiH biti fokusirani na političku situaciju na Bliskom istoku i napore palestinskih vlasti da dobiju članstvo u UN, prenijela je agencija AFP.

Kako je najavljeno, Abas će u ponedjeljak razgovarati sa predsjedavajućim Predsedništva BiH Željkom Komšićem i članovima Predsedništva Nebojšom Radmanovićem i Bakirom Izetbegovićem, a trebalo bi da se sastane i sa ministrom spoljnih poslova BiH Svenom Alkalajem. BiH je jedna od 10 nestalnih članica Savjeta bezbjednosti UN.

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad el-Malki najavio je da će Palestinci generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu podnijeti zahtjev za članstvo u UN 20. septembra.

"Palestinski predsjednik Mahmud Abas će lično podnijeti zahtjev generalnom sekretaru UN Ban Ki-Munu na otvaranju 66. godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine", rekao je Malki agenciji Frans pres.

Poslije neuspjeha direktnih pregovora sa Izraelom u septembru prošle godine, Palestinci su se u svojoj diplomatskoj strategiji opredijelili da od UN zatraže priznavanje države, u okviru granica koje su postojale prije šestodnevnog rata 1967. godine. Izrael se čvrsto protivi takvom potezu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA