Abas očekuje podršku BiH u procesu priznanja Palestine

  • BiH
  • 15. Aug 2011.

Predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abas izjavio je danas u Sarajevu da očekuje podršku BiH i UN za priznanje nezavisnosti palestinske države.

Abas očekuje podršku BiH u procesu priznanja Palestine

Abas je ovo izjavio nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova BiH Svenom Alkalajem, a prethodno se sastao i sa tročlanim Predsjedništvom BiH. BiH je trenutno jedna od 10 nestalnih članica Savjeta bezbjednosti UN.

Ambasador Palestinske uprave u Sarajevu Haled al Atraš ranije je najavio da će razgovori Abasa sa zvaničnicima BiH biti fokusirani na političku situaciju na Bliskom istoku i napore palestinskih vlasti da dobiju članstvo u UN. Ministar spoljnih poslova Palestinske uprave Rijad el-Malki najavio je da će Abas generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu podnijeti zahtjev za članstvo u UN 20. septembra, na otvaranju 66. godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine.

Poslije neuspjeha direktnih pregovora sa Izraelom u septembru prošle godine, Palestinci su se u svojoj diplomatskoj strategiji opredijelili da od UN zatraže priznavanje države, u okviru granica koje su postojale prije šestodnevnog rata 1967. godine. Izrael se odlučno protivi takvom potezu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA