Uskoro počinje sa radom sigurna kuća u Bijeljini

Opremanje objekta namijenjenog za sigurnu kuću u Bijeljini je završeno i očekuje se da u skorije vrijeme počne sa radom, rekla je predsjednik Skupštine Organizacije žena "Lara" Mara Radovanović.

Uskoro počinje sa radom sigurna kuća u Bijeljini

Nakon dobijene saglasnosti od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, neophodna je i dozvola opštine Bijeljina čija komisija bi trebalo da u toku ove sedmice posjeti sigurnu kuću. "Zaposlili smo osoblje koje je propisano pravilnikom resornog ministarstva - socijalnog radnika, psihologa, pravnika i medicinsku sestru, a za one žrtve kojima je neophodno zastupanje na sudu angažovali smo advokata po ugovoru", navela je Radovanovićeva.

Osim smještaja, žrtve nasilja u porodici u sigurnoj kući će dobiti i psihosocijalnu, zdravstvenu i pravnu pomoć, ekonomsko osnaživanje i, u saradnji sa drugim institucijama, pomoć u prevazilaženju problema u porodičnim odnosima koji su doveli do nasilja. Sigurna kuća u Bijeljini raspolaže sa 350 metara kvadratnih prostora i sa 2 500 metara kvadratnih placa, a početni kapacitet je 15 ležajeva. Inicijativu za izgradnju sigurne kuće u Bijeljini pokrenula je krajem 2009. godine Organizacija žena "Lara", a kampanju za prikupljanje sredstava za realizaciju ovog projekta započele su u julu prošle godine.

"Sredstva za kupovinu objekta obezbijeđena su od opštine Bijeljina i naše organizacije, a sva dodatna ulaganja za opremanje objekta su donatorska sredstva", rekla je Radovanovićeva. Sigurna kuća u Bijeljini pokrivaće područje devet opština koje su pod nadležnošću Centra javne bezbjednosti Bijeljina, uz mogućnost uspostavljanja saradnje sa Brčko distriktom. Prošlogodišnje istraživanja ove organizacije pokazuje da je svaka peta žena žrtva nasilja.

U istraživanju, koje je provedeno na 500 ispitanica iz semberskih ruralnih sredina, 20 odsto se izjasnilo da su žrve nasilja, dok devet odsto nije odgovorilo na ovo pitanje. Žrtve nasilja sa područja opštine Bijeljina do sada su zbrinjavane u jednoj od tri sigurne kuće, koliko ih ima u Republici Srpskoj - u Banjaluci, Modriči i Prijedoru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA