Nema jednoglasne podrške nezavisnosti palestinske uprave

  • BiH
  • 16. Aug 2011.

Uprkos trodnevnom lobiranju na zvaničnim adresama u BiH, predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abas, prema svemu, sudeći iz Sarajeva odlazi praznih ruku, jer Predsjedništvo BiH neće dati jednoglasnu podršku za proglašenje nezavisnosti ove teritorije. Službenu posjetu BiH palestinski predsjednik završava danas.

Nema jednoglasne podrške nezavisnosti palestinske uprave

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić rekao je da su zahtjevi i očekivanja Abasa stvar njegovih političkih ideja i ciljeva, a da postoji više razloga o kojima treba razmisliti prije bilo kakvog odlučivanja Predsjedništva BiH.

Tadić je istakao da je nezahvalno izjašnjavanje o tome hoće li i ne Palestinska uprava dobiti podršku BiH, ali je siguran da je za Republiku Srpsku i predstavnike srpskog naroda najvažnija spoljnopolitička pozicija Srpske i zaštita interesa srpskog naroda - piše "Fokus".

"Te interese i tu poziciju treba usaglašavati sa svim bitnim faktorima, a u prvom redu imati u vidu da je Izrael u posljednje vrijeme pokazao određenu vrstu razumijevanja u odnosu na poziciju Srpske", naglasio je Tadić. Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Јovičić rekao je da je sasvim jasna politika predstavnika Srba u zajedničkim institucijama da nema priznavanja Palestinske uprave kao samostalne države.

Prema njegovim riječima, Sarajevo će vršiti pritisak i dva člana Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović vjerovatno će preglasati srpskog člana Predsjedništva Nebojšu Radmanovića kad je u pitanju podrška Palestinskoj upravi, dodajući da onda slijedi Radmanovićev veto. Politički analitičar iz Beograda Dušan Јanjić smatra da će sudbina Palestinske uprave zavisiti od stava velikih sila, kao i da je BiH u sve to uključena zbog izrazito velikog uticaja Palestinske upravena arapski svijet koji ima određene interese i u BiH.

On je za "Pres" rekao da će BiH za sada pokušati da bude neutralna, smatrajući da takvo ponašanje najbolje odgovara i Republici Srpskoj. Јanjić je istakao da će Srpskoj biti potrebno mnogo mudrosti, kako zbog dobrih političkih i ekonomskih veza sa Izraelom, tako i zbog principijelog stava Banjaluke da ne dozvoli da BiH prizna Kosovo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA