Porez ne zna za humanost

U Republici Srpskoj za sedam mjeseci ove godine bilo je aktivno 59 humanitarnih brojeva, na osnovu kojih je prikupljeno 750.073 marke pomoći, a na ovaj iznos plaćeno je čak 127.512 maraka PDV-a.

Porez ne zna za humanost

Prema riječima portparola "m:tel"-a Aide Halilović, telekomunikacione usluge nisu oslobođene obaveze obračunavanja PDV-a bez obzira na to što se radi o usluzi "humanitarni telefon".

- Obaveze obračunavanja i uplate PDV-a oslobođene su usluge koje pružaju humanitarne organizacije, ali humanitarni brojevi nisu - kazala je Halilovićeva. Dodala je da jedna marka koju korisnici u Srpskoj plaćaju po pozivu ide cijela u humanitarne svrhe, a dodatni iznos od 0,17 KM je PDV.

Član Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH iz RS Vladimir Trifković rekao je da se PDV ne može ukinuti na humanitarne brojeve, jer je "Telekom Srpske" poreski obveznik.

- Kada bismo jedne usluge "Telekoma Srpske" oporezivali, a druge ne, došlo bi do teške situacije za praćenje ostalih poziva i nastao bi haos, zbog čega je to nemoguće uraditi - kazao je Trifković.

S druge strane, u većini humanitarnih organizacija u Republici Srpskoj smatraju da bi svi humanitarni brojevi trebalo da budu oslobođeni od plaćanja poreza.

- Mnogo novca ode na PDV kada se koriste humanitarni brojevi. Taj novac bi zaista dobrodošao ljudima kojima je pomoć neophodna. Nadležne institucije trebalo bi da se pozabave tim pitanjem, te da na neki način pokušaju da ukinu taj porez - rekla je portparol Humanitarne organizacije "Partner" u Banjaluci Vanja Čolić.

Ona je dodala da je plaćanje poreza na humanitarne brojeve nepotrebno, te da bi taj novac svakako trebao da bude usmjeren u dobrotvorne svrhe.

- Nismo do sada pokrenuli akciju kojom bismo pokušali da tražimo ukidanje PDV-a na korišćenje humanitarnih brojeva, ali bismo to svakako podržali ako bi to pokrenula neka druga organizacija - dodala je Čolićeva.

Prošla godina

Aida Halilović je rekla da su, na osnovu molbi za korišćenje usluge "Humanitarni telefon" za 12 mjeseci prošle godine u "m:tel" mreži bila aktivna 74 humanitarna broja, te da je prikupljeno 668.324 marke. - Na taj iznos plaćen je PDV na račun trezora BiH u iznosu od 113.615 maraka - kazala je Halilovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA