Banjaluka: Džakula čisti korumpirane

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH počelo je veliko kadrovsko “spremanje”. Niko od zaposlenih nije siguran da će ostati na svom radnom mjestu i mnogima prijeti otkaz. Ovome u prilog ide i činjenica da je u toku provjera ličnih podataka svih zaposlenih.

Banjaluka: Džakula čisti korumpirane

Naime, v. d. direktora UIO Miro Džakula zatražio je da zaključno sa 15. avgustom svi zaposleni u UIO BiH, njih 2.450, dostave pisane izjave o sukobu interesa, o nespojivosti sa dužnostima u UIO, izjave o imovini i djelatnostima koje obavljaju članovi uže porodice, o pokrenutom kaznenom ili prekršajnom postupku i o izrečenim kaznenim sankcijama.

Ratko Kovačević, portparol UIO BiH, kaže za "Novosti" da će sve potpisane izjave biti predmet provjera, a za sve one za koje se utvrdi sukob interesa, ili neka druga nespojivost sa obavljanjem dužnosti u UIO, biće pokrenuti i odgovarajući postupci, koji na kraju mogu da rezultiraju i gubitkom radnog mjesta.

- Do sada je većina zaposlenih u sedištu UIO dostavila potpisane izjave. To nije još uradila samo nekolicina, koja je trenutno na godišnjem odmoru. Očekujemo da to dostave već prvog radnog dana. Takođe, tek su stigle izjave iz regionalnih centara UIO, i to Banjaluke, Mostara, Sarajeva i Tuzle. Budući da je riječ o velikom broju dokumenata, tek će se u narednim danima znati ko nije dostavio potpisane izjave i iz kojih razloga - navodi Kovačević.

Prema nezvaničnim informacijama iz UIO BiH, koje je dopisnik "Novosti" čuo od zaposlenih, govori se da je v. d. direktora UIO BiH Miro Džakula krenuo u konačni obračun sa svima koji se na bilo koji način mogu povezati sa korupcijom i kojih, nažalost, ima i u ovoj instituciji. Vjerovatno je direktoru UIO BiH dojadilo da ova institucija bude neprestano pod budnim okom bezbjednosnih agencija i predmet čestih istraga, koje su se, prije svega, odnosile na korupciju.

Tako su i pripadnici SIPA, prije nekoliko dana uhapsili nekolicinu zaposlenih na carinskim terminalima u Banjaluci, Gradišci i Kozarskoj Dubici, pod sumnjom da su učestvovali u carinskim prevarama. SIPA je u ovoj akciji imala veliku pomoć upravo UIO BiH.

- Praktično od same uspostave, za carinsku i poreznu službu, vezuju se priče o korupciji. To nije samo problem BiH, jer se čak i mnoge zemlje EU susreću sa korupcijom u administraciji. Rukovodstvo UIO nema iluziju da će u Upravi iskorijeniti problem korupcije, ali će se na sve moguće načine truditi da taj problem svede na najmanju moguću mjeru - poručio je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 05:00

    8°C
  • 08:00

    10°C
  • 11:00

    15°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

113 cm

Promjena: -7cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI