Sloboda plaćena životima

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je danas u Bijeljini da pripadnici Vojske i MUP-a Srpske, koji su slobodu plaćali životima, imaju najveće zasluge za stvaranje Republike.

Sloboda plaćena životima

Savčić je podsjetio da je prije 23 godine na Vaskrs, Prvi pješadijski bataljon Druge majevičke brigade za samo sat i po izgubio 33 borca, da su tada ranjena 32 borca ovog bataljona, a da ih je 10 zarobljeno.

Na konferenciji za novinare Gradske boračke organizacije Bijeljina povodom obilježavanja Dana stradanja pripadnika Komande Prvog pješadisjkog bataljona Druge majevičke lake pješadijske brigade Vojske Srpske, Savčić je rekao da su borci u temelje Srpske ugradili svoje kosti i svoju krv, te da upravo zbog toga borci danas imaju neka prava koja ne mogu imati svi drugi.

"Samo jedinstvena Boračka organizacija može se izboriti za dostojanstven status boraca, kao i za očuvanje Srpske", rekao je Savčić.

Ratni komandant Prvog pješadijskog bataljona Druge majevičke brigade Borivoje Đokić rekao je da sjećanje na taj dan boli jer su mu združene snage Teočaka, Kalesije i Tuzle napale bataljon tog 21. aprila, pri čemu je izgubio veliki broj boraca.

"I pored velikih gubitaka, uspjeli smo da sačuvamo Banj brdo i relej Stolice, i sve do potpisivanja Dejtonskog sporazuma neprijatelj nije ostvario svoj cilj, nije osvojio ovu teritoriju", istakao je Đokić.

On je podsjetio da su zarobljeni borci odvedeni u Tuzlu, navodeći da ima podatke da su četvorici zarobljenih odsječene glave.

"Stravičan je prizor, jezive su slike kada na malom prostoru - 150 metara sa 150 metara za sat vremena vidite više od 70 mrtvih i ranjenih ljudi", kaže Đokić prisjećajući se tog dana.

On je pozvao borce i sve građane da sutra prisustvuju parastosu za poginule, koji će biti služen u 12.00 časova na Gradskom groblju Pučile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA