Terorizam i mine vrebaju u BiH

U BiH postoji stalna prijetnja od terorističkih napada, navodi se na nekim sajtovima stranih ministarstava spoljnih poslova u dijelu koji se odnosi na bezbjednost putovanja u našu zemlju, a na pojedinim se čak upozorava i na naš stil vožnje.

Terorizam i mine vrebaju u BiH

"Postoji stalno prisutna opasnost od terorizma u BiH. Napadi mogu biti neočekivani, uključujući i mjesta kojima prolaze strani državljani i strani turisti", navodi se na sajtu britanskog MIP-a posljednji put aktuelizovanom 11. avgusta ove godine, spominjući kao primjer napade u Vitezu i Bugojnu.

U Vitezu je prilikom eksplozije bombe u tržnom centru FIS Vitez 2008. godine poginuo zaštitar Zvonko Barbić, zaposlenik Josip Šarić teško je povrijeđen, a sedam osoba je lakše povrijeđeno. Za to djelo u Sud BiH Suvad Đidić je osuđen na devet godina zatvora.

U Bugojnu pripadnici vehabističkog pokreta prošle godine postavili su bombu pred policijsku stanicu, a tom prilikom ubijen je policajac Tarik Ljubuškić, teže je povrijeđena policajka Edina Hindić, dok je nekoliko policajaca zadobilo lakše povrede. Za teroristički napad u Bugojnu pred Sudom BiH vodi se sudski proces protiv Harisa Čauševića, zvanog Oks, Adnana Haračića, Nasera Palislamovića, Emina Osmanagića, Harisa Špage i Nedžada Keška.

Tužilaštvo BiH tereti Čauševića, Haračića i Palislamovića da su počinili teroristički čin nanošenja velike štete BiH, pri čemu je s umišljajem ubijena jedna osoba, dok su Osmanagić, Špago i Keško optuženi za krivično djelo pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.

Treba naglasiti da, iako svi sajtovi pominju opasnost od terorizma, neki je vezuju samo za širi evropski kontekst, a ne kao specifičnost BiH. Kao najveću opasnost, strana ministarstva spoljnih poslova svoje građane uglavnom upozoravaju na neraščišćena minska polja.

Tako, na primjer, američki Stejt department, takođe aktuelizovan, informiše da u BiH postoji oko 11.000 minskih polja na 1.460 kvadratnih kilometara koja ugrožavaju život 921.513 ljudi. Osim na mine, Stejt department upozorava i na opasnost od obračuna kriminalnih bandi.

"Bh. kriminalci koriste vatreno oružje i eksploziv u razračunavanju međusobnih ličnih, poslovnih i političkih nesuglasica. Stranci su rijetko meta takvih napada, ali uvijek postoji opasnost da se nađete na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme", navode Amerikanci. Austrijancima, na sajtu, osim minskih polja i nekvalitetne zdravstvene usluge u BiH, najviše zabrinutosti stvaraju loši putevi i stil vožnje.

"Putevi su djelimično u lošem stanju i horizontalna saobraćajna siglalizacija je loša, zbog čega preporučujemo da ne vozite noću", navodi austrijski MIP i podsjeća da kod vozila u BiH često ne rade stop svjetla. Upozoravaju i na opasnost od kradljivaca automobila, kojima su često meta vozila sa stranim registarskim oznakama.

"Stalno se dešava i da u RS vozači sa stranim vozačkim dozvolama budu kažnjeni jer ne nose međunarodnu vozačku dozvolu", navode i dodaju da se takvi incidenti ne dešavaju u FBiH. Turističke posjetioce koji putuju u hrvatsko svetilište Međugorje i na druge destinacije upozoravaju da pripaze na lažne vodiče koji čine sve moguće trikove da izmame novac.

"Prema informacijama austrijskih turista, u centru Mostara pojedine posjetioce neki ljudi prisiljavaju da koriste određene 'usluge' poput obilaska grada. Navodni 'vodiči' ponašaju se prijeteći, zbog čega preporučujemo povećanu budnost u turističkim zonama", navode na austrijskom sajtu. I Nijemci, osim na gore pomenute probleme, na svom sajtu, koji je aktuelizovan 11. jula, upozoravaju na nedovoljno kvalitetnu zdravstvenu uslugu u BiH.

"Medicinska briga nije dostigla standarde EU i sa tehničkog i higijenskog stanovišta je višestruko problematična. Ljekari su nedovoljno evropski obučeni i ne govore njemački, engleski i francuski jezik", navode na njemačkom sajtu. I Austrijanci imaju slične primjedbe na zdravstveni sektor, uz napomenu da se u okolini Prijedora i Banjaluke izvještava o pojavi meningitisa, zbog čega preporučuju oprez. Švajcarci, na sajtu aktuelizovanom nedavno, ističu i povremene napetosti izazvane političkim, vjerskim i etnički motivisanim nasiljem.

"Izbjegavajte razgovor o političkim temama i mitinge bilo kakve vrste. Budite na oprezu u okolini stadiona tokom održavanja utakmica, jer može doći do nereda", ističe se na švajcarskom sajtu. Slično savjetuju i Australijanci, koji na svom nedavno aktuelizovanom sajtu ističu da postoji opasnost od oružanih incidenata.

"Ozbiljne etničke i vjerske tenzije su i dalje prisutne u BiH i povremeno prerastu u demontracije i sukobe. Povećava se učestalost nasilnih krivičnih djela, uključujući pucnjavu i napade eksplozivom, često povezane sa kriminalnim grupama. Ručno vatreno oružje i eksplozivi se lako mogu nabaviti", navode na sajtu.

Komentarišući pomenute informacije na sajtovima, Neira Oručević, portparol Ministarstva bezbjednosti BiH, tvrdi da je BiH sigurna zemlja.

"To potvrđuje i Informacija o stanju sigurnosti, koju Ministarstvo sigurnosti BiH svake godine izrađuje na osnovu statističkih podataka policijskih agencija u BiH. Zaključak Informacije o stanju sigurnosti za 2010. godinu je da je sigurnosna situacija u BiH zadovoljavajuća", ističe ona.

Iz Turističke organizacije RS kažu da su turisti koji dolaze u RS bezbjedni, te da nisu izloženi nikakvoj terorističkoj opasnosti.

"Kada su u pitanju minska polja, smatramo da i tu nema opasnosti za turističke dolaske, jer su minska polja označena i van su turističkih kretanja pa se iz bezbjednosnih razloga ta područja izbjegavaju za turističke aktivnosti", navode u TORS-u.

Nijemac Hajko Naut, koji živi u Banjaluci, takođe smatra da je BiH bezbjedna zemlja.

"U BiH se osjećam sasvim bezbjedno. Pogledajte šta se desilo u Berlinu ili u Londonu prije nekoliko dana sa paljevinama i razbijanjima. Tako nešto u BiH nisam još vidio", rekao je Naut.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA