Uskoro prva optužnica za pranje novca u RS

Istraga protiv Zorana Ćopića (45), kontroverznog biznismena osumnjičenog za pranje 14 miliona KM, je pri kraju, a Specijalno tužilaštvo RS uskoro podiže prvu optužnicu za pranje novca, saznaju "Nezavisne".

Uskoro prva optužnica za pranje novca u RS

Optužnica će, kako tvrdi naš izvor blizak istrazi, biti podignuta najkasnije do sredine narednog mjeseca, kada i ističe pritvor Ćopiću koji mu je u julu ove godine produžio Vrhovni sud RS i to na zahtjev Specijalnog tužilaštva.

"Ostalo je još nekoliko dokaza da bude prikupljeno i optužnica će biti napisana najkasnije do sredine septembra i predata Posebnom odjeljenju banjalučkog Okružnog suda na potvrđivanje", pojasnio je naš izvor. Nakon podizanja optužnice, Specijalno tužilaštvo će, ako je suditi po dosadašnjoj praksi, od banjalučkog Okružnog suda tražiti produženje pritvora za Ćopića i to do okončanja suđenja.

Podsjetimo, Vrhovni sud RS je 26. jula produžio pritvor Ćopiću za još dva mjeseca i to zbog bojazni da će ukoliko bude pušten na slobodu pobjeći van granica RS, odnosno BiH, zatim da bi mogao ometati istragu i uticati na svjedoke, prikriti dokaze koji su bitni za dalji postupak, te zbog činjenice da za krivično djelo za koje terete Ćopića, može biti izrečena kazna od 10 godina zatvora i više.

Ćopić je uhapšen u aprilu ove godine u akciji kodnog naziva "Mašina", kojom je rukovodilo Specijalno tužilaštvo RS, a tokom dosadašnje istrage zaplijenjena je i Ćopićeva imovina vrijedna oko 30 miliona KM.

Zoran Ćopić, koji je ocijenjen kao poslovni partner odbjeglog narko-bosa Darka Šarića iz Srbije, osumnjičen je da je kroz veći broj transakcija u bankama, te kroz poslovanja bijeljinske šećerane, koja je u većinskom vlasništvu osumnjičenog, oprao 14 miliona KM zarađenog od prodaje kokaina.

Tokom istrage pretresene su i Ćopićeve firme "Agrokop eksport-import" i "Avio-rent" u banjalučkom naselju Rosulje, a u Specijalnom tužilaštvu su saslušani i direktori ovih firmi, Ljubo Mrđen i Drago Nižol. Nakon saslušanja Mrđen i Nižol su pušteni na slobodu, dok je Ćopiću nakon saslušanja odmah određen pritvor.

U okviru istrage zaplijenjene su Ćopićeve akcije u bijeljinskoj šećerani vrijedne oko 18 miliona KM, porodična kuća, skupocjeni automobili, te imovina firmi "Agrokop" i "Avio-rent". U sklopu firme "Avio-rent" Ćopić je, kako je ranije potvrđeno, posjedovao i avion cesnu, koji je takođe zaplijenjen.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA