Sipa - Hapšenja zbog utaje poreza

Po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu jutros su na području Banje Luke i još nekih gradova BiH pokrenuli veliku akciju hapšenja osoba koje se dovode u vezu sa poreskim prevarama zbog kojih je Budžet BiH oštećen za višemilionske iznose.

Sipa - Hapšenja zbog utaje poreza

U nekoliko gradova BiH izvršeni su pretresi u kojima je zaplijenjena veća količina dokaznog materijala.V.d. direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula rekao je danas na vanrednoj pres konferenciji, da je akcija sprovedena protiv lica koja su preko fiktivnih firmi uvozila visokoakciznu robu i na osnovu toga tražili povrat poreza.

U Banjaluci su pretresane lokacije u centru i naseljima Lazarevo i Petrićevac, a među osumnjičenima se nalazi nekoliko poznatijih biznismena.Kako saznajemo na meti Sipe bila je i banjalučka Fabrika duvana iz koje je izuzeta dokumentacija o poslovanju Antonić trejda, Nebojše Antonića, većinskog vlasnika Fabrike. Antonić je na ljetovanju, a tvrdi da je riječ o istrazi hercegovačkih preduzeća sa kojima je poslovao.

Nezvanično, pretresena je i kuća pripadnika MUP-a, Miroslava Crnčevića, koji je u bliskoj rodbinskoj vezi sa Antonićem. Predmet istrage su fiktivna preduzeća, koja nemaju ni adresu ni kancelariju, a koja ostvaruju fiktivni promet i na osnovu lažnih faktura traže povrat PDV-a. Nezvanično, saslušan je i bivši načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske, Pero Šakota, koji je danas vlasnik knjigovodstvenog biroa AS, čijim se uslugama koristio Antonić trejd.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA